Пролетта и човешкото нехайство подпалиха 32 пожара за 4 дни

32 пожара, 25 от които в сухи треви са гасили силистренските огнеборци в периода от 8-ми до 11-ти март, съобщи пресцентърът на полицията.

Небрежна работа с газов котлон довела до пожар в къща в село Калипетрово на 8 март около в 9,15 ч. Изгорели около 30 кв. м покрив, мебели и битова техника. Силистренски огнеборци, които загасили пожара, спасили две сгради и лек автомобил. Плевня изгоряла, след като пожар в сухи треви се прехвърлил в частен имот в село Бистра. Произшествието е станало също на 8 март около 12,30 ч. Огнеборци от Силистра, подпомагани от доброволното формирование на Алфатар, се справили с пожара, преди да унищожи къща и селскостопанска постройка.

Две вили в околностите на Силистра били засегнати от пожар в сухи треви, възникнал в близост. Екип на местната противопожарна служба се отзовал на сигнал, получен на 9 март в 15,05 ч., и потушил пожара. Изгорели около 15 кв. м покрив.

Високите дневни температури и продължителното засушаване в съчетание с небрежното човешко поведение рязко увеличават вероятността от възникване на запалвания с последващи пожари в тревните площи, предупреждават от „Пожарна безопасност и защита на населението” в Силистра.

Същевременно със затоплянето на времето започва пролетното почистване на дворове, градини, лозя и други селскостопански имоти. Практиката показва, че често стопаните прибягват към огъня като средство за почистване на сухата растителност, без да си дават сметка, че тя е основен път за разпространение на пламъците. Наличието на вятър създава допълнителен риск.

Същевременно е в сила забраната за палене на стърнища, слама, суха трева и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи. При констатиране на нарушения са предвидени административни санкции в размер до 2000 лв.