Протестът в Силистра „еволюира“ до решаването на местни проблеми

Среща и диалог по наболели проблеми в Силистра с местната и държавна власти поискаха граждани в шестия си за последния месец протест. Макар и по-малоброен от предишните, днешният вопъл на народния глас изрази конкретни искания, свързани основно с местни проблеми, но организаторите подчертаха, че подкрепят и националните протестни теми, изразени в плакатите им.

От името на най-младата неформална група – „Протест Силистра“, ситуирана в социалните мрежи с над 1000 члена, говорителят й Магдалена Генова заяви, че било много трудно да се организира среща с кмета д-р Юлиян Найденов. На нея, в присъствието на местните медии, той трябвало да даде отговори за многото нередности, които ставали напоследък в Силистра и съответно кой ще поеме отговорността за това. Според протестиращите сред тях били възобновената сеч на дървета, непочистените своевременно от снега улици и тротоари, мръсният въздух в града, терорът на тежкотоварните автомобили край границата и др. Във вчерашния протест били поканени и други неформални групи, които имат отношение към тези проблеми, но поне в началото му техни представители не бяха забелязани.

Групата „Протест Силистра“ вече води консултации с юристи и в скоро време ще започне за иска конкретни отговори по Закона за достъп до информация, заяви Генова. Тя покани местните управници да се присъединят към тях на следващия протест в неделя, за да изразят съпричастност към недоволството на съгражданите си. Досега жест на внимание бил изразил само областният управител Ивелин Статев, който преди две седмици прие протестиращите и тяхната декларация.