Пуснаха петиция в интернет в подкрепа на единия от кандидатите за театрален директор, общината подкрепи Стайчев с отворено писмо до премиера Станишев

Вълненията около директорското място в силистренския театър „Сава Добропло

Вълненията около директорското място в силистренския театър „Сава Доброплодни“ очевидно не стихват, след като тия дни в интернет се появи петиция в подкрепа на единия от тримата… кандидати – Златина Станева. Както вече е известно, на приключилия преди дни конкурс за нов театрален шеф на силистренския храм на Мелпомена, комисията избра актьора Борислав Ненков,  като на второ място остана досегашният директор Стефан Стайчев, а на последното трето място – Златина Станева, специалист по маркетинг и реклама в културната институция.
Изборът на Ненков обаче предизвика гнева на част от неговите колеги, които на специална пресконференция във вторник заявиха, че не желаят той да им бъде шеф, както и изобщо да работят с него. В подкрепа на своите думи те пуснаха декларация против Ненков, която събра над 500 подписа и която бе пратена на проф. Данаилов. В същото време от Министерството на културата обявиха, че изборът на Ненков е перфектен, но министър Стефан Данаилов ще се съобрази с пратената до него подписка преди да вземе окончателно решение по казуса.
Пак по същото време в интернет пространството се появи и въпросната петиция, която пък е в подкрепа на Златина Станева. „Изобщо вече не знаем какво се случва, очевидно нещата излизат извън контрол“, коментираха служители от театър „Сава Доброплодни“.
Подписката е на следния адрес:.http://bgpetition.com/pisna-ni/index.html

Днес следобяд отново по случая с театър „Сава Доброплодни“ отворено писмо бе разпространено и от общинската администрация. То е подписано от зам.-кмета Веселин Андреев.
Ето пълния текст, без редакторска намеса:

ОТВОРЕНО ПИСМО

До министър-председател
на Република България

До министъра на културата

До жителите
на Община Силистра

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Театърът в Силистра е водеща културна институция, която се радва на висок рейтинг на доверие от страна на силистренската общественост и нашите съграждани от областта, от  побратимените ни градове от цял свят.
Обезпокоени сме от процедурата по провеждане на конкурса за избор на директор на театъра и от резултатите на комисията, без да е отчетено мнението и становището на Община Силистра.
Запознати сме с изразените становища на комисията, приемаме много от тях като приложими.
Не е нормално и цивилизовано обаче по този начин да става промяната в ръководството на театъра, без да е взето предвид становището на общината като съфинансиращ орган, без осъществена приемственост в ръководството.
Досега водеща е държавата в контролните функции върху дейността на театрите. Община Силистра също може да се ангажира и да провежда ефективен контрол.
Категорично настояваме досегашният директор г-н Стефан Стайчев да продължи своята работа като директор на театъра до подготовката на кадър, който да бъде приемлив за обществеността на Област Силистра.
Не приемаме случаен избор да бъде решаващ фактор за развитието на театъра, защото за нас театърът не е поредната административна единица, а жив културен институт – средище на богат духовен живот за хората от нашия край.
Стефан Стайчев издигна театъра до високо професионално равнище. При неприемлив за нас избор кой ще поеме отговорността и ще гарантира съхраняването и съществуването на театъра в Силистра?
Недоумяваме как във века на комуникациите мнението на гражданите и на Община Силистра не само че не е зачетено, но е напълно игнорирано от Министерството на културата.
Като директор на ДКТ „Сава Доброплодни” г-н Стефан Стайчев  обогати оригиналността и тематичното разнообразие на репертоара, осъществи ползотворни за театъра и зрителите международни контакти и сътрудничества на Балканите и в Европа, реализира спектакли с висока художествена стойност, разшири кръга на зрителите от Североизточна България, увеличи приходите при изпълнение на плановите показатели.
Нима това не е доказателство за ефективен мениджмънт и отговорна държавна политика? Нима това не е модел за работата на съвременен културен институт – с истинска творческа дейност и продукция, потребна за Община Силистра?
Нима това не е израз на таланта и професионализма на този човек за развитието на културата в Добруджа, в България и в нашия Еврорегион?
Нима получените престижни награди от фестивали не са атестат за качество и за творческата марка на ДКТ „Сава Доброплодни” – Силистра и за неговия директор?
Настояваме г-н Стефан Стайчев да продължи работата си като директор на нашия театър.