Първа българка покори Еверест

Петя Колчева, адвокат по професия, е първата българка, покорила Еверест.

Петя Колчева, адвокат по професия, е първата българка, покорила Еверест… Изкачването е станало между 4.30 и 6.00 часа непалско време тази сутрин, съобщи Darik News. Петя Колчева от дълги години се занимава с алпинизъм. Първият й изкачен осемхилядник е Чо Ойо (8201 м), шестия по височина връх на планетата. Сега тя е покорила най-високия връх заедно със съпруга си – Камен Колчев, главен изпълнителен директор на „Елана холдинг“. Двамата имат три деца.
Те са участвали в изкачването като част от комерсиална американска експедиция. Семейството е било там от 20 март в очакване на подходящ момент за изкачването на върха. Двамата българи са се включили във втората вълна алпинисти, която е поела към върха в 21.00 ч. местно време снощи. В групата, в която са съпрузите, има петима души, всеки придружен от шерпи. Атаката на 8848-метровия връх е започнала от към Южния ръб.Времето е хубаво и всички са добре, съобщава ръководителят на експедицията Ерик Симонсон.
Досега най-високата точка на света е била покорявана от 11 българи. Това са Христо Проданов (13-тият човек в света без кислород), Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков, Николай Петков, Дойчин Василев, Петко Тотев, Христо Христов, Дойчин Боянов, Николай Петков.
Предишният опит на наша алпинистка да изкачи Джомолунгма завърши трагично – Мариана Масларова измръзна фатално по време на българската експедиция през 2004 г.