Първи случай на свински грип у нас

В България е регистриран първият случай на нов човешки грипен вирус от типа А (H1N1), по-известен като свински грип, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В България е регистриран първият случай на нов човешки грипен вирус от типа А (H1N1), по-известен като свински грип, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването… Става дума за български гражданин, пребивавал в САЩ и пристигнал с полет от Ню Йорк през Амстердам в София на 27 май. Мъжът почувствал първите симптоми на респираторно заболяване два дни след пристигането си. Ден по-късно той потърсил медицинска помощ от личния си лекар с клинична картина на грипно заболяване. Днес действащата система за надзор на заразните болести е регистрирала първия в България потвърден случай на свински грип. Резултатът от изследването, проведено по метода полимеразно-верижна реакция в Националната референтна лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болестиq е положителен. Болният е изолиран и се лекува с антивирусен препарат в специализирано отделение по инфекциозни болести и към момента е в добро състояние.
Открити са и се изследват четирима души, които са контактували с него, като всички са в добро състояние и без признаци на заболяването, но остават под постоянно медицинско наблюдение. В съответствие с разпоредените по-рано от МЗ мерки и в изпълнение на Националния пандемичен план са предприети всички необходими противоепидемични действия, уверяват от ведомството. Откритият случай потвърждава ефективността на създадената система за надзор на заболяването. Всекидневно се проверяват случаи на хора с грипоподобна симптоматика, пристигащи основно от страни с широко разпространение на вируса, напомнят от МЗ. Министерството ще информира обществеността за развитието на епидемичната ситуация. За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията.