Път, извървян с достойнство – да си спомним за д-р Станка Георгиева

Само три години ни делят от оня ден на 10 декември, когато загубихме един достоен човек, творец, преподавател – д-р Станка Георгиева! Името ѝ остава синоним на непрекъснатия стремеж към усъвършенстване, към раздаване на близки, колеги и студенти. Пътят ѝ през изживените седемдесет и пет години е път на непрекъснато изкачване към върха. В него ще открием многообразие от цветове, тонове и нюанси, преливащи и съчетаващи се така, че изграждат завършена личност.

Едно остава постоянно – вярата в човека и доброто. И не количественото измерение е важно, а това, което стои зад него, делата, го изпълват. При д-р Станка Георгиева са много и различни. Затова тя бе известно име не само в Добруджа, но и в страната.

Устоява името си в научните среди с изследванията си за Силистра и Добруджа, за любимата си „прекрасна дама” Дора Габе и Йордан Йовков, за почетния гражданин на Силистра Пирин Бояджиев, за методиката на преподаване по история в средното училище. И стигаме до есето и поезията. Творческата ѝ продукция обхваща близо 600 заглавия, от които 30 самостоятелни заглавия. Затова и положителните отзиви са толкова много.

Многоройните здравословни проблеми не можаха да я прекършат. Остана вярна на себе си докрай. Завеща на потомците всичко излязло от перото ѝ. И хубавите спомени за тези, които са имали възможност да се докоснат до личността ѝ. За това ще помогне и изготвения био-библиографски указател за нея „Краят, който винаги предстои”.

Един живот, изпълнен с достойнство на човек и творец!