Разкопките на Южната крепостна стена на средновековен Дръстър завършват през август

През това лято се очаква да завършат разкопките на Южната кр

През това лято се очаква да завършат разкопките на Южната крепостна стена в средновековен Дръстър, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Силистра Иван Бъчваров… Археолозите се надяват да открият втората петоъгълна кула от голямата градска порта, на чиито останки учените попаднаха преди две години. „Активните проучвания ще започнат в началото на август, а в момента теренът се подготвя, като се премахва еднометровия пласт, обясни Бъчваров.
Южната крепостна стена е паметник в границите на националния археологически резерват „Доросторум-Дръстър- Силистра”, който се намира в центъра на Силистра и се разпростира от Дунавската градина до входа на кукления театър. „Преди две години при спасителни разкопки заради строителен обект, бе открита централната порта на средновековен Дръстър“, припомни Иван Бъчваров. Според него, учените определят Южната крепостна стена, датираща от късната античност и средновековието, като мощно военно-отбранително съоръжение. Подобна фортификация е открита само в Палестина. Основата е широка 2,5 метра. По протежение на стената на 12 метра има изградени триъгълни и петоъгълни кули. Те са само на 12 м една от друга, като се редуват триъгълна с петоъгълна – случаи без аналог във фортификационната практика в България и Балканите, отбеляза Бъчваров. По негови думи кулите са направени като “таралеж”, за да не могат противниците да атакуват отблизо.
Обектът е учебна база за студентите от  държавния университет в град Тараклия, Молдова. Група от 15 студенти – етнически българи и техният преподавател проф. Николай Русев,  който е ръководител на висшата антропологическа школа в Кишинев, ще работят на  разкопките тази година, допълни Иван Бъчваров.
Общината ще финансира част от разкопките и е осигурила 10 работници. Целта ни е да проучим цялото трасе според това, което позволява терена, идейният проект предвижда южната крепостна стена да се вдигне във височина с метър и половина – два, а в последствие да се реставрира и консервира. На последния етап ще се оформи архитектурното пространство в района, което да се впише в градската среда, каза в заключение Иван Бъчваров.