Разрешават на държавните служители да стачкуват с промени в закона

С предложение на правителството до Народното събрание за промени в Закона за държавния служител се уреждат правото на стачка и на колективно договаряне на държавните служители, съобщи пресцентърът на МС. Промените са свързани с привеждане на българското законодателство в съответствие с международ


С предложение на правителството до Народното събрание за промени в Закона за държавния служител се уреждат правото на стачка и на колективно договаряне на държавните служители, съобщи пресцентърът на МС. Промените са свързани с привеждане на българското законодателство в съответствие с международните правни ангажименти на страната ни. В проекта се уреждат въпросите, които могат да бъдат предмет на колективния договор в държавната администрация.
Регламентира се също правото на стачка на държавните служители и категориите ръководни служители, които не могат да стачкуват. Ще се установи също и липса на дисциплинарна и имуществена отговорност при участие в законна стачка. Проектът е публикуван в интернет страницата на Министерство на труда и социалната политика.