Разрешиха спортния риболов в "Сребърна" само с 1 въдица и 2 куки

Спортният риболов на територията на резервата „Сребърна“ вече е официално разрешен, съобщиха днес от РИОСВ-Русе.

Спортният риболов на територията на резервата „Сребърна“ вече е официално разрешен, съобщиха днес от РИОСВ-Русе… Оттам допълниха, че той може да се практикува от 6 юни тази година до 14 април, 2010 година. „Риболовът може да се извършва само на обозначените за целта места и само през светлата част на деня“, добавиха от екоинспекцията.
Това са районите от  местността „Пристана на лодките” в северна посока до „Рибарника”,  по протежение на 300 метра. Право да ловят риба имат физически лица, притежаващи заверен билет. Максималното разрешеното количество улов на риба е до 3 кг, като всеки  риболовец има право на 1 въдица с монтирани на нея до 2 куки. Освен това въдичарите са задължени да не замърсяват с отпадъци участъците, в които ловят риба.
На тях им е забранено също така да не извършват покупко-продажби на улова, както и да не пренасят маломерни екземпляри. Контролът по спазване на заповедта ще се осъществява от охраната на резервата, а на нарушителите ще се прилагат административно-наказателните мерки, предвидени в Закона за защитените територии, предупредиха още от РИОСВ-Русе.