; Разходките на кучета в Дунавския парк раздели Силистра на «за» и «против» | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Разходките на кучета в Дунавския парк раздели Силистра на «за» и «против»

Забранителни табели, възпиращи разхождането на домашни кучета в Дунавския парк разбуниха обществото в Силистра. Монтирани по две на всички входове на парка строгите надписи предупреждаваха стопаните на домашни любимци, че ги заплашва глоба при нарушение на Наредба №1 за опазване на обществения ред и чистотата в община Силистра.

Междувременно в социалните мрежи бе разпространена протестна петиция против забраната, а в централни търговски обекти започна подобна подписка. Гражданското общество се раздели за и против забраната. Едните питаха защо да не може човек да си разходи кучето в парка, ако е на повод и чинно прибира нечистотиите след него, другите опонираха с доводи, че в парка играят деца, които могат да пострадат от зъбите на четириногите. При условие, че по улиците на града хората водят домашните си любимци, с какво е по-различен паркът като обществено място, контраатакуваха забранителите на забраната. Ако всички бяха съвестни и контролираха кучетата си нямаше да си стига до нападнати граждани или разболели се от ехинококози /кучешки тении/, опонираха привържениците на строгия ред.

Всъщност, забраната отдавна е вписана в Наредбата за обществения ред и чистотата, където са описани и наказанията за такива нарушения. Те започват от предупреждение, през глоба от 10 лв., до санкция от 50 лв. За съблюдаването на наредбата и налагането на наказанията би трябвало да следи Общинският инспекторат, чиито служители обикалят парка и го пазят от вандали и други нарушения. До момента те са „наказали” с около 100 предупреждения силистренци, извели кучетата си в Дунавския парк. Сред нарушителите имало и десетина разводачи, които редовно пускали от повода любимците си, за да си потичат на воля, въпреки предупрежденията да не го правят.

Опонентите на усилията да се въведе ред в парка задават риторичния въпрос Общината сама ли ще се глоби, когато в него се разхождат и „дефекират” бездомните кучета, които са под нейна опека?

Общинската администрация прави всичко по силите си, за да имат възможност стопаните на «най-добрия приятел на човека» да ги извеждат на разходки и тоалет. До момента в Силистра са построени три площадки за кучета и предстои да се обособят още 5. Две от площадките са близо до парка.

Добрата новина е, че за разлика отпреди 5-6 години, когато в администрацията бяха регистрирани само около 40-50 домашни кучета, към момента те са вече над 530, съобщи общинският пресцентър. Таксата не е променяна от десетилетие и е все 20 лв. за градските и 3 лв. за селските четириноги, като се плаща до 31 март на съответната година.

В раздел Осми от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите в община Силистра са описани и всички случаи, в които стопаните са освободени от заплащане на съответната такса. По неофициална статистика, базирана само на информация от ветеринарните лекари в Силистра има около 1000 «лаещи» домашни любимци.

13 коментара по “Разходките на кучета в Дунавския парк раздели Силистра на «за» и «против»”

 1. Дамян каза:

  Вероятността някой да го ухапе куче в Силистра е с около 175 процента по-малка от вероятността да го отнесе кола на пешеходна пътека. .Да не ставаме по-католици от папата. Похвално е че Общината мисли за сигурността и спокойствието на хората , но нека да се концентрира най-вече върху пресечните точки на автомобилен и пешеходен трафик. Та дори и велосипедите, каращи по тротоарите са по-застрашаващи от кучетата.

  Палец нагоре 10 Палец надолу 14

  • Сърбина каза:

   В твоето седалище забивали ли са кучешки зъби.
   Няма кучета в Силистра ли?!. О, батевото, ти къде живееш. поразходи се сутрин и привечер из улиците и ще разбереш има ли кучета. Поогледай се къде стъпваш.
   Теб колите са те обсебили.
   Да и аз съм потресен от това,центъра на града се е превърнал в паркинг Особено страшно е до пресечката до бившата сграда на училище „Десети февруари“ и до хотела до ОББ. А оня билборд на кръстовището до бившето МВР.Блести в очите ти нощем.Отвлича вниманието на водачите постоянната смяна на картината. Ужас.

   Палец нагоре 5 Палец надолу 2

 2. незнайко каза:

  Тест за интелигентност:
  😉
  Ако, върху виетнамска консерва има изобразено куче, дали указва за кого е предназначена, или от какво е направена?

  Палец нагоре 2 Палец надолу 5

  • Светозар Карадимчев каза:

   Ти ,човече, навярно си ял от такава консерва. Нали беше женен за виетнамка.
   Да беше довел тук целия й род. Тогава въпросът с бездомните кучета 100% щеше да бъде решен, а с домашните любимци/ имам предвид само кучетата/ също щеше да се случи нещо интересно-50% щяха да бъдат откраднати и продадени на виетнамците, а от останалите 35% щяха да бъдат продадени от стопаните им.

   незнайко,лош човек си. можеше да разкриеш доста работни места, а ти. Ти взе,че се разведе с виетнамката.

   Палец нагоре 3 Палец надолу 1

 3. Живеещ на Кап. Мамарчев каза:

  Така е!.
  Вместо да отбиват поредния номер с някакви табелки, да вземат да си преосмислят концепцията за посоките на движение на автомобили от Капитан Мамарчев към галерията (ул. Патриарх Дамян). За да се стигне от Хотел Дръстър до галерията трябва да се направи един безсмислен обход, който минава през 5 пешеходни пътеки обслужващи дунавския парк, в лятно време движението на сервитьорките в заведението в парка. както и трябва да се помушват през десетките неправилно спрели коли в началото на ул. Москва до пресечката с Гено Чолаков.
  Освен това на пресечката на Патриарх Дамян с Гено Чолаков. идващите от към търговския център се сблъскват с най-безмисления знак в Силистра пресичане на път с предимство. Е кво предмиство бе полицаи и общинари като всички посоки по другите улици са забранени за движение.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 5

  • Лиско Караманов каза:

   Абе, ти чувал ли си за тема и съдържание. Темата/заглавието/ определя съдържанието/онова,което е написано във връзка със заглавието/ Ако темата е жито, трябва да пишем за това как сеем,торим, пръскаме с препарати и как поженваме житото примерно. Тук не трябва да пишем как окопаваме житото,защото такава операция при него не се прилага. Или, ако темата е сватбата на чичо ти , не трябва да пишем за прелюбодеянието на бай Петър от махала “ Куркой“.

   В случая темата е свързана с нарушение на заповедта за разхождане на кучета в Дунавската градина, а не колко пешеходни пътеки има . по улица „Раца“ в Силистра.
   Аз също се възмущавам от превръщането на централната част на града ни в паркинг,но своето мнение ще изразя на друго място,когато се пише за движението в града.

   Оставам с впечатление,че такива като теб и онзи по-горе сте платени хора,които искат да изместят темата и насочат вниманието на силистренци към друг също толкова парлив въпрос-движението в града на грежданите и превозните средства.

   Вероятно имате по някой краставо куче у дома се,което вони. Кой ви идва на гости.Кой ще потопи вилица в чинията си,когато на масата , върху която е тя малко педи това е въртяло опашката си домашния любимец. Или да седне на леглото, канапето,стола ,пода,където малко преди това е бил домашния любимец и се изпуснал.
   Кой би се доближил до ваната,в която къпите и домашни си любимец, а малко след това и внуците си.
   Хайде , бе. Дами с кученца.Цървулани,които мислят,че като водят кученце с каишка и синджир или каиш са станали по-умни, по-мъдри, по-привлекателни, . Боже,боже как беше оная сентенция “ О, свещена простота“
   Или оня бабаит с дънки ,разкопчана яка,за да се види фалшивия синджир или ланец на врата му. Дрисльо с хиляди,милиони левове,взети на кредит от банките или хиляди левове , прибрани от полагащата се рента на горките бабички и дядовци в селата или от неплатения труд на гладния работник в града.

   Та,батинка, запомни единство на тема и съдържание..

   Палец нагоре 3 Палец надолу 1

 4. К.Патрата каза:

  Заповедта си е заповед. Тя трябва да се спазва стриктно.Да се налагат строги санкции.Дори да се стигне до отнемане на кучето от собственика му.

  Скоро, преди месец, точно там в Дунавската градина станах свидетел на ужасен инцидент. Майка разхождаше детето си-пет-шестгодишно момченце .Седнаха на една пейка близо до парапета до реката.Майката сочеше в реката ,където две рибарски лодки се състезаваха срещу течението.Изглежда,че това привлече вниманието на детето и то стана ,за да се приближи по.близо до парапета.
  В това време иззад шубраците изскочи доста едро куче.То лавна два -три пъти и започна да се приближава към детето. Момченцето се уплаши и извика.Зарева.Майката започна да пъди кучето,но то не се отдръпваше.дори някак си зае заканителна позиция към нея. Близо да мен ,на земята,имаше доста хубавичек клон от дърво. Грабнах го и се затичах към кучето.То започна да ръмжи.Доста добре го ударих с клона през гърба.То изквича и побягна. В това време иззад храстите се появи един бабанка с каишка и синджир в ръка.Започна да ми вика и псува.Замахна да ме удари,но…
  Той не знаеше с кого си има работа.Използвах замаха му и като ме приложих онова,което знаех го залепих за парапета. Изчаках го.Той стана и започна да замахва със синджира. Пак се излъга. Този път докато се окопити го завързах със синджира за парапета. И го оставих.
  Майката с детето ми благодари. Взех със себе си клона . Зер оня може да ме настигне.
  Не зная какво стана по-нататък..
  Доста хора станаха свидетели на случката.Някои ме поздравиха.

  Ще довърша.
  В Дунавския парк не трябва да се водят по никакъв повод кучета. Те не трябва да привикват да посещават това място.Когато стопаните им един ден ги нахокат и изгонят от къщи ,те отново ще отидат в парка..
  А има специализирани площадки за това.Идете и вижте колко човека ги ползват.
  И още нещо.

  Малко ли такива стопани разхождат кучетата си и в детските градини,където тия домашни любимци препикават детските съоръжения и ползват траповете с пясък за тоалетни.

  Малка е таксата от 20 лева. Тя трябва да бъде не по-малка от 100 лева. Друго е в селата.Там кучетата пазят стадата и ятата от домашни птици от нападението на вълци,лисици,чакали. И домовете от зли хора
  .Залаят ли кучетата, стопанинът проверява коя е причината за това. Пусне ли ги – да са здрави гащите на крадеца.
  А тук,в града,..
  Миришат на изпражнения входовете на блоковете,в които има кучета.Плъзват бълхи.

  Нека Общинският съвет вземе решение ,с което да задължава стопаните по четири пъти годишно да водят домашните си любимци да на преглед при ветеринарен лекар.Кучетата и котките да се водят на отчет.Да имат здравна книжка,в която да се регистрират прегледите. На ония стопани,които не спазват това изискване глобата да бъде най-млко 500 лева.Те са длъжни да се грижат за любимците си,за най-добрия приятел на човека.
  Господа,ветеринарни лекари,вземайте им по -висока плата за преглед и лечението на домашните любимци

  И аз имам куче.Хубаво.Умно.Казва се Мечо.Храня го с хляб,залят с ядене,което и аз консумирам. Вечер наред с това му давам и гранули за кучета.Имам си приятел ветеринарен лекар.По три пъти в годината водя мечо при него.Лекарят не иска да му платя,но така не става.Давам му по пет лева и бутилчица кайсиева ракийчица,която изпиваме заедно.

  Те това е.
  А оня си остана с боя.
  Виновен, а и нахален.
  Г. здравей

  Палец нагоре 10 Палец надолу 1

 5. пенсионер на 69 каза:

  патра:кой ти плати да напишеш това

  Палец нагоре 0 Палец надолу 3

  • Клементина Константиновна на 18 год. каза:

   Дядо,
   аз бях тогава в парка.
   Интересно беше.
   Мъжага е този Патра.
   Детето е в детската градина, в групата на племенничата ми.
   Човекът с кучето е един фукльо.
   Браво на този Патра.
   Дядо, а ти как би постъпил, ако беше на мястото на Патрата.

   Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 6. Стойна каза:

  Парка трябва да е забранен за кучета,стопаните им затова ги извеждат там,за да ги изходят.Казват щели да чистят ,какво ще чистите когато кучето ви направи една голяма „ДРИСНЯ“.Питайте работниците от СИНЕВА като косят трева и косачката като удари някой голям „ПАЦУЛ“ как хвърчат навсякъде лайна.Как бихте се почуствали когато искате да пиете вода от шадравана и някой си вдигне песа с течащите лиги да пие вода пред вас.Ей къде е пътя за „памука“ могат да бягат и да серят на воля.

  Палец нагоре 7 Палец надолу 0

 7. пенсионер на 69 каза:

  до стойна:не знам колко си стойна но ти когато из измиеш ръцете над течащата вода на шадравана колко бацили и вируси изтичат от твоите мръсни ръце или си имунизирана или ваксинирана както е моето куче или просто не обичаш животните,който не обича животните не обича хората ДОЛНИ МРАЗЕЩИ ВСИЧКО!!!!!!!!!!!!!!

  Палец нагоре 2 Палец надолу 2

  • С. Петров каза:

   Навярно си правиш каша от кучешки такова и чай от кучешка пикня.
   Кретен.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. 1914/88 каза:

  И що по пътя за памука да серат? Там ходя да бягам и да се разхождам! Там да били срали, ти четеш ли какво пишеш въобще? Има си градинки за кучета там да ходят да ги изакват! А когато се случи да се изсере на улицата, да го съберат в найлоново пликче, по силистренски кисийка и да я изхвърлят в кошче за боклук. Никой не е длъжен да им гледа и настъпва лайната на бълхарниците!

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

Коментирайте

Правила за коментиране