Разходът на лекарства в Силистренско нараствал тенденциозно

Разходът на лекарства в Силистра и областта нараства тенденциозно през тази година и това застрашава утвърдения бюджет, алармираха вчера от местната РЗОК.

Разходът на лекарства в Силистра и областта нараства тенденциозно през тази година и това застрашава утвърдения бюджет, алармираха днес от местната РЗОК… Според данните, през първото тримесечие на годината от касата са заплащали средно по 168 484 лв. месечно за напълно или частично платени лекарства за домашно лечение на здравноосигурени лица в областта. Само за април заявените средства от аптеките, които имат договори с РЗОК, достигнали до 186 799 лева, което било с 5% повече от платените през миналия месец. За справка от здравната каса в Силистра посочиха статистиката за същия период от миналата година, когато са плащани средно на месец по 140 422 лева.
Като причини за увеличения разход на лекарства и пари здравните експерти посочиха увеличения брой на здравноосигурените хора, получаващи илачи по линия на НЗОК, завишени количества на предписаните от лекарите лекарства, както и добавяне на допълнителни медикаменти в терапията на пациентите.
Средната стойност за рецепта през тази година също расте, като през март тя е била 8 лева и 97 стотинки, а през април – 9 лева и 88 стотинки, добавиха от РЗОК-Силистра. Най-високият среден разход за лечение на един пациент се отчитал при болните от шизофрения – 106, 67 лева, след които се нареждали страдащите от Паркинсон – 57,36 лв, епилептиците с 54,16 лева и астматиците – 44,25 лева.
„Тази година за хипертоничната сърдечна болест РЗОК- Силистра заплаща най-много средства за лекарства – средномесечно по 67 490 лв, като разходът за това заболяване се увеличава ежемесечно“, допълниха още от здравната каса в Силистра. Оттам посочиха още, че през март за хипертониците са платили 69 088 лв. за 10 109 души, страдащи от тази болест, а през април – 72 199 лв., като болните се увеличили с 109 повече.