"Разчетоха" генетичния код на свинския грип

Учени от Националната лаборатория по микробиология (NML) в Уинипег, Канада, успяха да „разчетат“ генетичния код на вируса на свинския грип.

Учени от Националната лаборатория по микробиология (NML) в Уинипег, Канада, успяха да „разчетат“ генетичния код на вируса на свинския грип, съобщава… сайтът VESTI.bg. Това ще позволи да бъде получена информация за източника на вируса, за начина му на разпространение и мутиране. По първоначални сведения генетична разлика във вирусите на свинския грип, изолирани в Мексико и в Канада, няма. В Канада досега са регистрирани 165 случая на лека форма заболяване от свински грип, докато в Мексико са регистрирани 1070 случая, при 46 от които болните са починали. Обяснение за значителната разлика в разпространението на вируса в Мексико и Канада все още няма, посочва АП. Канадските учени предполагат, че е възможно някои генетични особености на преобладаващото население в Мексико да правят хората по-уязвими към вируса на свинския грип.
Първи случай на свински грип бе регистриран в Полша, предаде Ройтерс, като се позовава на здравните власти. Шведските власти също потвърдиха официално първия случай на заразен със свински грип човек в страната. В световен мащаб са регистрирани над 1600 случая на свински грип в 23 държави. Мексико и САЩ са единствените страни, където болестта е взела жертви – общо 44. В САЩ до момента в 41 щата са регистрирани 642 случая на заразени със свински грип хора, двама от които са починали. При огромната част от случаите обаче болестта протича в лека форма.