Растителна джунгла бавно, но с години, руши кейовата стена в Силистра

Кейовата стена под Дунавския парк в Силистра се руши, алармираха за пореден път силистренските медии по сигнали на граждани. Избуялата между каменните блокове растителност не е чистена отдавна. Рушенето заплашва реката да завземе брега.

Всеки ден и туристи разхождащи се по брега на Дунав, и рибарите имат една и съща гледка. Тревите и храстите рушат спойката между камъните на кейовата стена и образуват фуги. Дупки, през които влиза вода, тогава когато се качи нивото на реката, а през зимата и лед. Корените на треви, храсти, че и малки дръвчета бавно, но успешно рушат спойката между блоковете и създават големи фуги. Експерти коментират, че е нужно изкореняване на храстите и запълване на фугите, защото в следващия сезон там ще поникнат нови.

Силистренци си спомнят, че кейовата стена е строена в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век и че някога се е поддържала в идеално състояние.

Всяка година възлагаме на фирмата, която се грижи за зелената градска среда да направи почистване, тази година също, заяви зам.-кметът Тихомир Борачев. „Започваме отново организация на този процес“, допълни той. Но дори и Общината да свърши своята работа, част от кейовата стена пак ще остане непочистена, тъй като се стопанисва от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура” в Русе.

А всъщност е нужно по-дългосрочно планиране, което да възстанови кейовата стена в участъците, където се е компрометирана.

Опасенията на рибарите са, че някой ден може да се събори и реката да се разлее, наводнявайки Дунавския парк, а и не само него. Тогава ще са необходими много повече средства за изграждане на нова стена, отколкото за поддържане на настоящата.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.