Реални постъпки слагат осем силистренци на „Виртуалната карта на доброто“

Сафет Халид – спасителят на щъркели през миналата година и други силистренци ще са представителите от Крайдунавска Добруджа в бъдеща „Виртуална карта на доброто“ със 700 достойни българи, която подготвя вестник „24 часа“.

Прочулият се в страната и Европа през март на 2018 г. жител на село Зарица бе сред наградените в класацията „Достойните българи“ на вестника. „Благодаря на организаторите, нека всяка година има повече достойни българи“, каза при награждаването си Сафет Халид. Както писахме, миналата година мъжът не спал цяла нощ, за да спасява премръзнали щъркели. По неговия почин много добруджанци от Крайдунавска Добруджа също тръгнаха да спасяват бедстващи птици, хванати от студа в края на март миналата година.

„Тази история е пример за много естествена човещина. Няма хвърляне в морето, няма милионни дарения, но показва как човек може да бъде добър и това да му идва отвътре, без да е нещо много специално или героично“, каза от сцената друг силистренец – главният редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев.

И други силистренци ще бъдат на „Виртуалната карта на доброто“ с напълно реални постъпки. През 2016 своите почетни грамоти получиха Юлиян Михайлов и Младен Димитров. Първият, бивш пожарникар, предотврати нападение над началника на силистренските антимафиоти, а вторият спаси от голям пожар четирима души. През 2015 г. и Десислав Димитров бе отличен за самоотвержената си постъпка, след като с риск за живота си спаси от удавяне 13-годишно момче. Димитров направил изкуствено дишане и сърдечен масаж, които се оказали решаващи за връщането на детето към живота.