Регионалната библиотека се включи в Петия поход на книгите

CeteneРегионалната библиотека /РБ/ в Силистра се включи в националната кампания „Походът на книгите”, организирана от асоциация „Българска книга”. Става дума за петото й издание, насрочено да стартира в Международния ден на детската книга – 2 април, и да приключи в Световния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Основна дейност и този път ще бъде Маратонът на четенето, който в РБ ще започне по-рано, на 31 март от 13,00 ч. Това ще стане с проявата „Имало едно време”, в която ще участват любознателни петокласници от СОУ „Никола Вапцаров” и членовете на детската театрална студия към читалище „Доростол 1870”.

В дните от 2 до 10 април ще има четения на произведения от българската класика в Дома за стари хора с отделение за лежащи, след което кампанията ще продължи с още няколко инициативи. Това ще бъдат срещи с любими литературни герои в детските градини и в основните училища, четения от тийнейджъри на блогове, сайтове и книги и т.н. На 22 април ще се проведе Маратон на четенето и във Филиала на Русенския университет с участието на студенти и на техните преподаватели.

„Походът на книгите” се реализира в партньорство с Просветното министерство и с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация и на различни издателства и книжарници от цялата страна. Той е посветен именно на въпросните две дати, затова се провежда в интервала между 2 и 23 април, както ще бъде и сега. Към него винаги се присъединява и Регионалната библиотека, подготвила и Детски книжен празник, макар че той ще се състои там три дни след финала, на 26 април. Тогава ще бъдат отчетени резултатите от кампанията „Бисерче вълшебно”, при която чрез онлайн гласуване се излъчва най-добрата детска книга за 2015 г., споделиха от колектива.

5 thoughts on “Регионалната библиотека се включи в Петия поход на книгите

 1. Не зная това ще подобри ли климата в тази сграда. Там е мрачно, задушно,потискащо. Отдавна не бях влизал там. Защо е изчезнало лъчезарието от лицата на персонала в тази сграда.Чувства се някакъв страх,недоверие . Защо. Каква е причината.
  нещо липсва в тази сграда,която трябва да привлича човека, а не да го отблъсква.
  Повече няма да влизам там.
  Душата ми се скова в лед от обръжението в това някога обичано от мен средище на духовния живот.

  Палец нагоре 6 Палец надолу 1

  1. Не е коректно да коментирате негативно всички служители на тази институция…

   Палец нагоре 0 Палец надолу 1

   1. Вие имате основание.Там работят прекрасни хора.Някои от тях уважавам,други чувствам близки.Нашите взаимоотношения като граждани не са се променили . Има нещо друго там. Липсва мажорния тон. Пак ще споделя. Долавя се някаква напрегнатост, която се отразява върху цялостното състояние на работещите в сградата. Защо ?..

    Палец нагоре 6 Палец надолу 1

 2. Национален маратон на четенето се организира още от 2006г. по идея на Българска библиотечно-информационна асоциация.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 3

  1. Това го знаем. Малко ли тръбят и по телевизията за това.
   Знаем,че някога библиотеката беше доста напред в класирането в България. Нали…

   Палец нагоре 3 Палец надолу 1

Comments are closed.