Регистрираха трети случай на болен от морбили в Дуловско

Трети случай за последните 2 месеца на заболял от морбили е регистриран в Силистренско, съобщиха от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/.

Трети случай за последните 2 месеца  на заболял от морбили е регистриран в Силистренско, съобщиха от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/… Според д-р Теодора Начева, в инфекциозното отделение на местната болница за лечение е настанено 17-годишно момче, което е от силистренското село Долец. „И тримата заболели от морбили са от Дулово и региона, но не може да се говори за епидемичен взрив, тъй като те не са контактували помежду си, нито пък имат някаква връзка“, уточни д-р Начева. Тя уточни още, че в райна на селата Паисиево, Боил и Долец, откъдето са болните от морбили, е направена масова имунизация на населението и там е организирано наблюдение от страна медицински специалисти.
Община Дулово е сред 5-те в североизточна България, за които е валидна заповедта на здравния министър д-р Евгени Желев за извънредна профилактика и имунизация, припомниха още от РИОКОЗ. Всички ваксини са осигурени от подопечното ведомство на министър Евгени Желев. Според медицинските разчети, против морбили в Дуловско трябва да бъдат имунизирани общо 10 000 души, но от тях най-малко 2 000 били на работа зад граница. До момента ваксини са поставени на над 2 000 души, кампанията продължава по план и график, увериха от РИОКОЗ.