Режимът на водата и разбитите пътища изкараха „Карото“ на протест

Стотина роми, жители на квартал „Дръстър“ по-известен като „Карото“ в село Калипетрово, се опитаха да блокират главния път Силистра – Шумен в организиран протест, но своевременно бяха спрени от полицията. Те имаха разрешение да изразят исканията си само около пътя, без да възпрепятстват движението.

Два бяха основните проблеми, предизвикали гражданското недоволство – почти 30-годишният, по думите им, режим на водата в квартала и лошата и неподдържана също от години инфраструктура. Неформални лидери на общността поискаха независима експертна комисия да оцени и изкаже мнение по проблема с водоподаването в квартала и големите загуби на вода.

Ромите поискаха пред тях да се явят представители на Общината, ВиК, и кметът на Калипетрово, за да дадат обяснения за несгодите им, при условие, че всички си плащат данъците и таксите. Бе поканен дори премиерът Бойко Борисов, за да види в какви условия в 21-ви век живеят гражданите на България. Служители на ВиК присъстваха на протеста, но отказаха да се срещнат с абонатите си, което предизвика буря от ругатни и желание за блокиране на пътя. Нелицеприятни изрази бяха отправени и към местното общинско ръководство и партиите, които посещавали квартала само преди избори. Сериозното полицейско присъствие, водено от ръководството на силистренската дирекция не позволи да се стигне до саморазправа и инциденти.

Някои от местните лидери обещаха да финансират пътуване до столицата на цялото население на квартала, където то да изрази недоволството си. В момента в „Карото“ живеят около 750 души.