Рекорден броя заразени за денонощие отчете Силистренска област

За 12 нови случая – 7 жени и 5 мъже, с положителен тест за коронавирус съобщи Единният информационен портал. За денонощието 171 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция в страната при направени 5108 PCR-тестове.

Според уточненията от Регионалната здравна инспекция в Силистра 4 от тях са от нови огнища в общините Силистра, Дулово, Тутракан и Ситово, а 8 са контактни хора от общините Силистра, Тутракан и Дулово. Досега единствено в общините Главиница и Кайнарджа няма случаи на регистрирани с положителни проби с коронавирус.

За шестте месеца на пандемията общият брой на заразените в областта е 79 /53 от тях са в градове и 26 в села/. Излекуваните са 29 души. В момента 37 са на домашно лечение, а 10 са в болници: в Силистра 7, във Варна 1, в Русе – 2, като новият случай е от Нова Черна. Повечето от случаите с приетите в болнични заведения са открити след постъпване за преглед с друга клинична картина. Починалите са трима.

По възрастови групи картината е следната: 0-19 години – 11, от 20 до 60 години – в активна трудова възраст са 48, във възрастта 60 + са 20.

Според констатацията на здравните власти поведението на заболелите хора включва слаба лична отговорност и нежелание за споделяне на евентуална ситуация за заразяване.

Препоръката на здравните инспектори е да продължава стриктното спазване на противоепидемични мерки като дистанция, дезинфекция и дисциплина, включително и най-вече при участие в събития от публичен характер, както и с участието на много хора.