Рекордно високи температури днес и утре. Внимавайте!

Днес и утре територията на България ще бъде засегната от гореща вълна и температурите ще се повишат до екстремно високи стойности

Днес и утре територията на България ще бъде засегната от гореща вълна и температурите ще се повишат до екстремно високи стойности, предупреждават синоптици… В по-голямата част от страната в следобедните часове температурите ще надвишат 35 градуса, а в отделни райони в низините ще бъдат над 40, до 42-43 градуса. По-ниски, под 35 градуса, се очаква да се задържат температурите по Черноморието, но там влажността на въздуха ще бъде висока. Захлаждане ще настъпи в неделя, 26 юли, когато от северозапад ще нахлуе по-хладен въздух и температурите ще се понижат чувствително с 10-15 градуса.
На гражданите се препоръчва да избягват да са на открито в обедните часове, да носят шапки, светли и леки дрехи, да поемат достатъчно течности, плодове и зеленчуци, да не употребяват алкохол. Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура, предупреждават експерти.Аклиматизацията в студено помещение става за около минута-две. Честата смяна на такива пространства – напр. влизане или излизане от кола, паркирана на открито (в която температурата може да достигне и над 40 градуса) и в охладено помещение трябва да става внимателно. При влизане в автомобила, трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри.
Резкият „преход“ от топло към студено и обратно при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са: зачервена, суха кожа, липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и да приема течност. При необходимост, потърсете квалифицирана помощ на тел. 112.