Ремонтът на „Симеон Велики“ започва от короните на чинарите

Представители на неформалната група „Силистра диша“ ще осъществяват постоянен надзор на строително-ремонтните дейности по проекта за реконструкция и рехабилитация на улица „Симеон Велики“, бе решено на пресконференцията преди първата копка на обекта. До дни защитниците на чинарите по улицата ще представят списък на своите „надзорници“, които ще имат допуск до строителните терени, съобщиха от техните среди.

В заседателната зала на общинската администрация среща си дадоха местните медии, кметският екип, представители на фирмите-изпълнители, членове на групата „Силистра диша“, обикновени граждани с про- и анти-позиции и мнения по проекта. Традиционно споровете и страстите се разпалиха, но кметът д-р Юлиян Найденов успя да ги потуши без да гони никого от залата.

Последва символична първа копка в началото на улицата, разбита бутилка шампанско, която този път успя да се счупи от първия път, и пожелания за безаварийна и в сроковете работа. Дошлите на събитието жители на квартала коментираха по различни начини започващия ремонт, но всички бяха единодушни, че е за добро.

Реалните дейности ще започнат на 20 август, понеделник, съобщи представителят на фирмата-изпълнител ДЗЗД „Евростил“ Наско Богданов. Провеждат се последни съгласувателни разговори с полицията и други служби за графиците за затваряне на трите пътни отсечки от ОМВ до ОББ, по които ще се работи. Богданов допълни, че първата дейност ще бъде оформянето на короните на дърветата, станали преди две години основен препъникамък на проекта.

Улицата ще се затваря поетапно по време на изпълнението на строителните дейности, като ще бъде осигурен достъп на превозните средства със специален режим и за доставки до търговските обекти. Ще бъде създадена временната организация на движение на три етапа. Първият етап е в участъка от площад „Албена“ /ОМВ/ до кръстовището с ул. “Хаджи Димитър“. Вторият етап е до бившия Градски съвет и третият до ОББ.

Както писахме, фирмата-изпълнител е ДЗЗД „Евростил“, съставено от софийска и благоевградска фирми с голям опит в подобни проекти, а силистренската фирма „Пътстройинженеринг“ ще е подизпълнител. От 20 до над 60 строители ще бъдат заети по време на изпълнението на проекта, в зависимост от характера на дейностите.

Общата стойност на проекта е над 3,155 милиона с ДДС, от които предоставената европейска безвъзмездна финансова помощ е 2 697 470.57 лв. с ДДС, националното финансиране е над 465 000 лв., а собственият принос на община Силистра е над 50 000 лв. Срокът за изпълнение е 180 календарни дни и започва да тече от датата на подписване на Протокол за откриване на строителна площадка, бе съобщено по време на подписване на договора.

Предвижда се подмяна на асфалтовата настилка по цялата дължина на улицата, изграждане на участъци за надлъжно паркиране, изграждане на велоалеи, подмяна на тротоарни настилки, благоустрояване на зелените площи с обособяване на зони за отдих, реорганизация на кръстовища, въвеждане на енергоспестяващо осветление и осигуряване на достъпна среда.

4 thoughts on “Ремонтът на „Симеон Велики“ започва от короните на чинарите

 1. КМЕТА доктор НАЙДЕНОВ да си увековечи името и да се казва ДОКТОР – СОЛЕЙ / името е на варненска фирма която от обществени поръчки в община СИЛИСТРА потроши милиони/,този със синята риза /охранения/ казва се НАСКО БОГДАНОВ е изпълнителя на пречисвателната станция ,която умирисва /на фекалий/града, той също като другия е получил милиони от обществени поръчки в община СИЛИСТРА ,само ДОКТОР -СОЛЕЙ ,нищо не е получил, а само ръкопляска

  Палец нагоре 11 Палец надолу 0

  1. ГОРКИТЕ БЕЗЗАЩИТНИ ДЪРВЕТА–ТЕ СА ОБЕЗОБРАЗЕНИ И НА ТОВА СЕ РЪКОПЛЯСКА ВЪОДУШЕВЕНО !

   Палец нагоре 3 Палец надолу 0

  2. Солей-ремонтираха площад Албена, а сега работят по „Манежа“.
   Тези които ще правят „Симеон Велики“ са така наречените „Кристална вода“-изпълнителите на водния цикъл/канализацията на Силистра/.
   Така, че доктора спокойно може да си добави и Кристална вода към името.
   „КРИСТАЛНА ВОДА „СОЛЕЙ“ те мислят за вашите пари“

   Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 2. Нека краденето започне сега.Няма да има нито проверки нито санкции цапардосват се европейски пари.Да крадем партийни другари ,че местните избори наближават и трябва да се купуват гласоподаватели.

  Палец нагоре 9 Палец надолу 0

Comments are closed.