Респираторните инфекции изместват чревните, откриха грип „Мичиган“ и „Сингапур“

Висока е заболяемостта от респираторни инфекции през декември, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ след анализ на резултатите. Регистрирани са 326 заболели сред наблюдаваното население от Силистра при 134 за предходния месец. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г., следвана от 5-14 г. и 15-29 г., останалите възрастови групи са слабо представени.

През грипен сезон 2018/2019 г. циркулират грипните вируси „Мичиган“, „Сингапур“, „Колорадо“ и „Пукет“. От извършените през декември вирусологични изследвания на 116 проби са изолирани вируси от типа „Мичиган“ и „Сингапур“.

Същевременно броят на заболелите от чревни инфекции в област Силистра продължава да спада. Регистрирани са 23 болни през ноември при 36 за предходния месец. През месеца няма съобщени взривове от чревни инфекции, както и няма регистрирани случаи на остър вирусен хепатит.

Съответстващо на сезона нараства броят на дихателните инфекции – 22 при 6 за предходния месец. Представени са от 15 случая на варицела от общините Силистра, Кайнарджа и Тутракан, 6 случая на скарлатина от община Силистра и 1 случай на туберкулоза.

Извършени са противопаразитологични изследвания на 228 деца от организирани детски колективи в 4 детски заведения. Установени са 5 деца с глисти.