Ретроспективна изложба представя творчеството на Йордан Господинов

Днес Художествената галерия в Силистра стартира една полезна своя инициатива – представяне на читалищните сбирки от изобразително изкуство, заяви директорът на културната институция Йордан Колев. Макар и творбите, в повечето случаи да са дело на художници любители, те също носят своя положителен заряд и отразяват, както стремежа към красота, така и автентичния, „нешлифован“ поглед на авторите им към заобикалящата ги действителност. Не са малко случаите, когато „неакадемичните“ живописци, скулптори и графици се представят дори по-добре от учените си колеги, за което примерите през годините не са малко, коментира Йордан Колев.

От днес в една от залите на галерията Народно читалище „Иван Вазов“ от село Срацимир гостува с живописни творби на Йордан Господинов /1929-1995 г./. Ценителите на самобитния художник могат да посетят експозицията от 32 живописни платна на автора.

Йордан Господинов е роден през 1929 г. в с. Българка. Той няма завършено академично образование, но е един най-плодовитите силистренски художници. Създал е стотици пейзажи на добруджанска тематика и портрети на местни жители. Влюбен е в земята и хората от този край, и е изключително благ и добронамерен художник. Не е продавал, а е подарявал картините си и днес десетки домове имат спомен за неговото изкуство.

Дълги години е работил в завод „Стомана” и там създава първата заводска художествена галерия. Превърнал бе дома си в с. Българка в галерия и етнографски музей. Член бе на местното дружество на художниците към СБХ. Участваше във всички техни изяви и получаваше ласкави отзиви и оценки за творчеството си. Бе уважаван и тачен от гражданите и от колегите си творец. След себе си остави огромно творчество от творби представящи реката и добруджанския край.

В силистренския храм на изящното изкуство ще бъдат възстановени и изложбите на разнообразното творчество на силистренските училища.

Всички изяви, обаче, ще бъдат планирани след като мине основният ремонт на галерията, уточни Йордан Колев.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.