Рибарите от Силистра: Хващаме дърва за зимата!

Нивото на Дунав при Силистра бавно продължава да се повишава, мака

Нивото на Дунав при Силистра бавно продължава да се повишава, макар и с по няколко сантиметра на денонощие. По прогнозни данни на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав утре то ще бъде 699 см, което е само с 86 см от прага на кейовата стена при пристанището. Всички острови в силистренския участък отдавна са под вода. „Чайка”, „Ветрен” и „Безимен” са били под нивото на реката през пет от първите шест месеца на 2010 г. Временният рекорд на водния стоеж бе отчетен в началото на март с показател 703 см. Служителите на Гражданска защита си вършат съвестно работата и са нащрек за рязка промяна в дунавското ниво.
Рибарите край стоянките на Силистра също наблюдават реката, която им носи „хляба”. На 10 юни падна забраната за улов на студенокръвните водни обитатели, но рибите май не са чули за това – така се шегуват през зъби рибарите, скрити под дебела сянка край дунавския бряг. Загърнатите с брезенти лодки се люлеят само от малките вълнички и настроението въобще не е весело.
Всяка сутрин те зареждат с мрежи и такъми лодките и излизат в реката с надежда. Но риба няма. Дали от високата вода или от горещините, но дори и жабите са изчезнали от плитководието. Единственото, с което Дунав ги дарява през последните дни са… дървени трупи от различен вид и калибър. „Ходим до отсреща да си купуваме дървен материал за лодките и за зимата”, обясняват с иронична усмивка те. Водата заляла сечище на румънския бряг и трупите плуват по реката. „Връзваш ги и ги довлачваш „у дома”, допълват старите рибари. И наистина, като огромни морски чудовища, вързани на буксир, дърветата порят водата и мокри изскачат на калния бряг. Оттам нататък – бензопила, брадвата и под навеса. „В четиридесетградусовите жеги не трябва да забравяме за тридесетградусовите студове“, завършват рибарите и тръгват да помага на колегите си да извадят поредния „улов”.
Алексей МИНЕВ