Рибари от Ветрен, Силистренско: Румъния ни тормози!

Грандиозен скандал, който може да доведе до проблеми в българо-румънските междудържавни отношения, избухна в близкото до Силистра село Ветрен. Причината – островът „Ветрен“ или „Бяла пръст“, който, според международни спогодби, се намира в българска територия, но румънските власти, по думите на местните рибари, не признавали това, а граничните служби на северната ни съседка тормозели ветренските рибари в поречието на километър 394 ежедневно. Проблемът тлее от десетилетия, но нервите на местните жители не издържали, след като на 19 февруари румънските гранични власти задържали 31-годишния Ивелин Неделчев, който бил с лодката

Грандиозен скандал, който може да доведе до проблеми в българо-румънските междудържавни отношения, избухна в близкото до Силистра село Ветрен. Причината – островът „Ветрен“ или „Бяла пръст“, който, според международни спогодби, се намира в българска територия, но румънските власти, по думите на местните рибари, не признавали това, а граничните служби на северната ни съседка тормозели ветренските рибари в поречието на километър 394 ежедневно. Проблемът тлее от десетилетия, но нервите на местните жители не издържали, след като на 19 февруари румънските гранични власти задържали 31-годишния Ивелин Неделчев, който бил с лодката си в реката, и след няколко часа арест в Гюргево бил освободен и предаден на българските власти в Тутракан.

Сателтина снимка в Гугъл със спорния остров, на която ясно се вижда откъде минава границата между България и Румъния
Сателтина снимка в Гугъл със спорния остров, на която ясно се вижда откъде минава границата между България и Румъния

Ostrov Vetren (18) (Small)
„Многократно сме гонени в годините назад, преследвани и ограбвани – конфискували са лодките ни, незаконно и без никаква документация е изземвана уловената ни законно в български води риба под предлог, че е била уловена в румънски води, а обвиненията срещу нас са, че при риболов на това място, край остров „Бяла пръст“, нарушаваме румънската държавна граница, което не е така и не отговаря на истината. Румънците отново искат да грабят български земи, какъвто е този конкретен случай“, изреваха вбесените български рибари.
Законовата уредба на речната граница между България и Румъния е уредена в „Конвенция за определяне на речната граница между България и Румъния“, която е обнародвана в Държавен вестник, бр. 104, от 1908 година, сочи историята. Там е посочено, че речната граница следва средата на реката при най-ниски води, когато текат в едно-единствено легло, и средата на ръкава, който съдържа талвега на реката, когато се разделя на острови на два или повече ръкава. Този текст е посочен в чл. 1 от въпросната Конвенция. „Законът за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанища на България също препраща към този чл. 1 от Конвенцията. А конкретно в случая е видно от сателитна снимка, която може да се намери и в Гугъл, както и всички лоцмански карти за навигация по Дунав, че талвегът /най-дълбоката част на реката/ остава от северната страна на острова, сиреч, според Конвенцията, остров „Бяла пръст“ принадлежи и се намира на територията на България“, обясниха юристи, които също членуват във ветренското сдружение на рибарите. Те разказаха, че Румъния категорично отказвала да признае правото на България върху острова, а граничните власти на северната ни съседка безогледно тероризирали българските рибари, преследвали ги с бързоходни катери, консфикували им улова и т.н.

Ивелин Неделчев
Ивелин Неделчев
„Най-фрапиращото е, че когато ме арестуваха, дори ми взеха горивото от моята лодка и си го наляха в резервоара на техния катер. След това ми конфискуваха всичко – лодка, мотор, мрежи, които дори не бяха във водите, а в самата лодка, всичко това е за около 5 000 лева. Като им показах официалната карта, румънците махнаха с ръка и с червен химикал начертаха друга граница, която влизаше в българското пространство, като казаха, че това е румънско, а не българско. Малко преди да ме освободят ме предупредиха да си мълча и да не приказвам много, ако искам да ми върнат конфискуваното. Но срещу мен е заведено дело, което ще се гледа в отсрещния на Силистра румънски град Кълъраш и което е под номер Р/479644/19.02.2013, но все още датата не е известна“, разказа арестувания наскоро Ивелин Неделчев. Според него, подобен проблем съществувал не само край село Ветрен, а и край други силистренски села по поречието на Дунав, срещу които има острови в българска територия, но румънците също не ги признавали.
В далечината - спорния остров
В далечината – спорния остров

Около 33-ма души членуват в сдружението на рибарите в силистренското село Ветрен, като за около 20 от тях риболовът е основен поминък. Всички те настояват държавата да се намеси съвсем категорично и на междуправителствено ниво да се решат въпросите със спорните острови по цялото поречие на Дунав от Видин до Силистра, тъй като потърпевши най-често са българските рибари. Самият остров „Бяла пръст“ е дълъг около 6 километра и широк около 300 метра.
От областната управа в Силистра отговориха, че вече са получили жалбите на ветренските рибари. „След извършена проверка и направена справка се установи, че за поземлен имот № 055001 /Остров „Девня“, находящ се южно от остров „Ветрен“/ е видно, че речната граница между България и Румъния в тази част на р. Дунав преминава между двата острова – Девня и Ветрен, т.е. под южната част на остров „Ветрен“, пише в официален отговор на запитване на ветренските рибари, депозирано в областта от Афтени Чобанов, който е председател на рибарското сдружение.
Областният управител Николай Димов е изпратил писма до Министерски съвет и Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ с няколко въпроса и молба за съдействие, добавиха от крайдунавската областна администрация. Въпросите са:
1. Има ли съставен акт за изключителна държавна собственост на остров Ветрен
2. Къде реално минава речната граница /талвега/ между България и Румъния в този участък на Дунав
3. Кой е българският делегат на смесената комисия по чл. 6 от Конвенцията от 1908 година за определяне на речната граница между България и Румъния
4. През коя година е извършено последното разузнаване на талвега от смесената комисия, съответно коя е датата на последно съставения от комисията протокол за определяне на речната граница между България и Румъния.

„За съжаление, въпреки че сме посочвали точно и законово как стоят нещата, не срещаме разбиране от страна на румънските власти и те продължават да приемат присъствието на българските рибари като заплаха за националните си интереси и силово отстояват тезата си. Както е известно, Румъния използва речните ресурси в експлоатиране на острови по поречието на реката в полза на икономиката си, чрез осъществяване на различни стопански дейности, като дърводобив, добив на инертни материали, животновъдство и др. С грубата си намеса румънските гранични власти нарушават суверенитета на страната ни и лишават членовете на сдружението от поминък и препитание“, са написали рибарите от сдружение „Ветрен-396“ в официално писмо, в което разказават за този сериозен проблем.
То е адресирано до всички медии и институтиции, които имат отношение към въпроса.

***
Бел. на ред: Паралел44 ще следи този случай и по възможност ще присъства на съдебното дело срещу българския рибар в румънския град Кълъраш.

28 thoughts on “Рибари от Ветрен, Силистренско: Румъния ни тормози!

 1. За голямо съжеление за пореден път доказателство, че на нашата територия няма държава!То примерите не са безброй, просто защото законите са определен брой.Искам да кажа, че няма нормативен документ без очеизвадни грешки /съзнателно, по знайни причини допуснати/Аз не съм рибар, но и друг път съм чувал за такива проблеми, не инзидентно.Няма кой да защити българите в България!Каква чест за злочестия рибар, да го третират като международен терорист.Поне докуменче някакво да му бяха дали братята румънци, след време може човекът мемоари да напише

  Палец нагоре 12 Палец надолу 0

  1. ТОЗИ МЛАДЕЖ НА КМЕТА НА ВЕТРЕН ЛИ Е?

   Палец нагоре 0 Палец надолу 3

  2. На Николай Димов колко мандата на ГЕРБ му трябват за да може с юридическото си образование да установи държавната собственост в област Силистра ?

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Интересно, какво ще бъде официалния отговор на ;братята; румънци, ако от наша стана някой официално попита за поведението им на чужда територия.Предварително искам да благодаря на Паралел 44, че ще наблюдава случая и ще ни информира /какъвто и да бъде той/, за което не се и съмнявам.

  Палец нагоре 9 Палец надолу 0

 3. Мисля, че решаването на този проблем трябва да се отнесе към външното и вътрешното министерства. Макар и в оставка, /ако се вярва на медиите/ те все още работят. На мен друго ми е чудно. Как граничните власти на Румъния са забелязали и арестували г-н Ивелин Неделчев, конфискували са му всичко и дори дело са завели срещу него само защото е ловял риба в уж румънски води, а българските граничари не забелязват и не взимат мерки, когато се експлоатират български острови от румънци. В статията се твърди за дърводобив, добив на инертни материали, животновъдство и др. Това е невъзможно да остане незабелязано. Изобщо, има ли в Силистра гранична полиция или има хора, които са назначени за да се возят важно в джиповете нагоре-надолу, да се перчят с униформите си и с пистолетите на кръста?!

  Палец нагоре 11 Палец надолу 0

 4. Пропуснах да добавя, че се надявам, Паралел 44 да следи изкъсо проблема, неговото развитие и разрешаване и да ни уведомява, за което предварително благодаря.

  Палец нагоре 7 Палец надолу 0

 5. Съчувствам на хората. Спомням си,че един от пострадалите рибари преди време беше при Милен Цветков.Дано хората получат защита и възможност да риболуват спокойно.

  Палец нагоре 5 Палец надолу 0

 6. Паралел 44, направете писмено допитване до Областния управител /губернатора/ заедно с писмено оплакване на пострадалия, той е овластения да решава подобни проблеми. Още повече, че е адвокат. Това се решава за една седмица с протестна нота ама аз ли да ви уча.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 2

  1. Силистренец, добре,че не е останало ти да учиш хората!
   Областният управител не е адвокат в момента! Какви глупости избълвате в няколко изречения-да не повярва човек?
   За тези, които не знаят-всички адвокати,съдии, прокурори,следователи са юристи. Областният управител в момента е само юрист, но не и адвокат!
   И какво да пита Паралел 44 Областния управител, като същият вече е свършил всичко,което е в правомощията му?

   Палец нагоре 2 Палец надолу 3

   1. Много си злобен! И…какво е свършил Областния, че не ни е известно по този случай или нарочно не се казва та Юлиян да си напише втората статия-областния разреши случая, става за депутат.

    Палец нагоре 2 Палец надолу 3

    1. Беден речник,беден.
     Точната дума за разяснението ми по-горе е „ОБЕКТИВЕН“ и читателите тук са достатъчно разумни да преценят !

     Палец нагоре 0 Палец надолу 2

   2. Особено следователите, завършили милиционерското училище, държали няколко приравнителни изпита и те ли са юристи?

    Палец нагоре 4 Палец надолу 3

    1. Бившото милиционерско, сега полицейско училище е за сержантския състав на полицията. Офицерите трябва да са завършили висшата полицейска школа в Симеоново. Те не са юристи.

     Палец нагоре 5 Палец надолу 0

    2. Щом имат диплома със специалност -право- естествено, че са юристи.
     Ти се пръскай по шевовете от г лупост -все тая

     Палец нагоре 0 Палец надолу 3

    3. Юристи с лопата да ги ринеш, кой им признава дипломата освен България. Некадърници и продажници, участници в мафиотски договорки със съдии и прокурори. Благодарение на тях след някоя и друга година в Силистра ще трябва да съдят сами себе си защото прогониха жителите му и ще останат само те. Радва ме едно-ще си правят компания с цигани и кучета в града..

     Палец нагоре 4 Палец надолу 1

 7. Паралеле, проверете нямахме ли почетен консул на Република Румъния в Силистра. Има ли той някакви правомощия, може ли да вземе отношение по въпроса и т.н. И всъщност дали все още има такова качество – да е почетен консул.

  Палец нагоре 7 Палец надолу 1

  1. Този Паралел 44 го взехте за разследващ орган вече

   Палец нагоре 0 Палец надолу 6

  2. Правомощията му са да служи на румънските интереси! Продажници колкото искаш в днешно време – българин да защитава румънски интереси у нас … това само в България може да се случи!

   Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 8. за пореден път измислената и изкуствено скалъпена държава румъния ни тормози и се гаври с нас а от българска страна никаква реакция .Силистра все пак е в България не в румъния нали .защо не попитат уважаемия ни консул продажник гусин райчев какво ще каже по тези набези на румъния и тези гаври от нейна страна .

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 9. Ще се излъчва ли по ТВ репортаж по случая?

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 10. „Почетния“ консул на Република Румъния със седалище гр.Силистра се казва Стефан Иванов Райчев. Той, дали има мнение по този случай? И въобще с какво се занимава този “ наш виден съгражданин“?

  Палец нагоре 6 Палец надолу 0

  1. Представител на Румъния, защитник на румънските интереси.

   Палец нагоре 5 Палец надолу 0

  2. В голяма грешка си – името му е Стефан Райчев Иванов. Ама това е само за протокола. Иначе няма никакво значение. И си прав в останалото!

   Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 11. По времето на Крум,Симеон,Калоян,никой не се е еб****л с българите.
  Днешните политици,които не служат на България,а на негово величество „ЛЕВА“ направиха така,че балканските държави,да ни ръфат от всякъде.
  Румънците си мислят,че още владеят Добруджа.
  Гърците когато им скимне,затварят българската граница.
  Турците си ловят калкан безпроблемно в наши води,даже управниците ни за малко да вкарат граничаря в затвора,затова,че е защитил териториалните води на България.
  Да не говорим за сърби и македонци,които масово и нагло тормозят българите.
  Това е днешна България !!!

  Палец нагоре 19 Палец надолу 0

  1. Затова първата задача на всеки завоевател на български земи е била да избие аристокрацията и военният елит, управлението на селяните е по-лесно.

   Палец нагоре 1 Палец надолу 1

Comments are closed.