; Родните кайсии дебютираха на пазара, стопаните чакат отлична реколта | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Родните кайсии дебютираха на пазара, стопаните чакат отлична реколта

В Силистренско първите „родни” кайсии вече се появиха на Централния градски пазар в на цени от 1,50 до 2,00 за кг. Макар и кампанията все още да не е масова, земеделските стопани очакват отлична реколта тази година, споделиха някои от тях и се прекръстиха. Дано не падне „белият дъжд”, както хората по селата наричат градушката, молят се овощарите. „Ще компенсираме липсата на кайсии през последните 2-3 години и очакваме и добри приходи в семействата. Ще има за компоти, сладка, и разбира се за кайсиева ракия”.

Собствениците на големите овощни масиви също потриват ръце в очакване на голям добив. Още от пролетта търговци от съседна Румъния са обсадили офисите на арендатори и кооперации в областта и са готови да купуват „на зелено”. Голям износител и преработвател от северната съседка заявил, че може да изкупи цялата кайсиева продукция на Силистренския край.

Миналата година бе получен среден добив 657 кг от декар, но само от читавите градини. Много от силистренци си спомниха легендарната 1996 г., когато добивът от декар надхвърли 2000 кг и на места плодът изгни по земята, поради липса на берачи. Кайсиите са сред традиционните овощни видове, отглеждани в Крайдунавска Добруджа. В Силистренска област има над 21 000 декара кайсиеви градини. В Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци.

Коментирайте

Правила за коментиране