Румен Леонидов: Трябва да се изчисти тайната за убийството на Левски

„Интелигенцията трябва да има чувство за риск”, заяви известният български поет и преводач Румен Леонидов по повод книгата за Левски „Любовта и смъртта на първия след Бога” на Неда Антонова, представена в сряда вечерта в присъствието на авторката в силистренската библиотека „Партений Павлович”.

Леонидов определи книгата като революционна. „Тя обръща историята защо е убит Левски – не просто обесен – кой е виновен, защо е виновен”, каза Леонидов, подчертавайки, че „трябва да се изчисти една голяма тайна”. Според Неда Антонова писателят е длъжен да пише за това, в което вярва. „Ако той се усеща свързан с този народ, ще направи онова, което би било полезно за неговото развитие, за неговото утвърждаване с едно добро име”, каза Антонова. Тя изрази огорчение, че малцина се захващат с националните теми. „Историята като че ли престава да бъде оня извор на предзнание, ако мога така да кажа, тъй като настоящето се формира от историята, а бъдещето – от настоящето”, подчерта Неда Антонова.

Неда Антонова е автор на исторически романи, новели и пиеси. Книгите й „Царица Елеонора Българска“, „Съвършената Стойна Преподобна“ и „Неговата любима“, за Венета и Христо Ботеви, се радват на сериозен успех. Част от творчеството й е преведено на руски, френски и чешки. Неда Антонова е единствената жена носителка на наградата „Златен меч“.

Каква е била любовта на сгодения Левски и защо нейния край Апостола е белязал с връщане на пръстена? Защо граф Игнатиев е бил толкова доволен от присъдата на Васил Левски, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“? Защо смъртната присъдата на Дякона за убийството на едно момче е подкрепена с показания само от един свидетел? На тези и на още други въпроси Неда Антонова е потърсила отговорите, ровейки се из архиви, библиотеки и исторически документи в България и Румъния.