Румънска арт-фондация подреди творби за Дунав в Художествената галерия

Творбите на скулптора Йордан Колев ще продължат с пътуващата изложба по крайдунавските градове
Творбите на скулптора Йордан Колев ще продължат с пътуващата изложба по крайдунавските градове

Художествената галерия в Силистра и културна фондация „Елена Сурду Станеску“ в Букурещ откриха в Силистра пътуваща изложба „Отворени прозорци – река Дунав от делтата до извора. Съвременно румънско изкуство – „Сулина 5″ и гости“.

Изложбата е резултат от творческата дейност на пленер „Сулина“ /живопис, графика, декоративно изкуство/, основан преди десет години. Групата „Сулина 5“ и нейните гости са утвърдени румънски творци, които „отварят прозорци“ за колегите си от дунавските брегове. Списъкът на участващите творци ще се допълва с имената на художници и скулптори от градовете по маршрута на изложбата. От Силистра бяха избрани творби на скулптура Йордан Колев. Във всеки град местните творци ще организират изложба на тема за Дунав, от която ще бъдат избрани четири творби за следващите изложби и ще бъдат обединени в голяма изложба с творби от изминатия маршрут.

Едновременно с това се организират и уъркшопове за ученици от първи до осми клас, които ще завършат с изложба на избрани произведения. Идеята е проектът да се развие по цялото протежение на Дунав в крайбрежните градове-близнаци и да продължи в Сърбия, Хърватия, Унгария, Австрия, Словакия и Германия.

Изложбата досета е представяна в Гюргево, Русе и Кълъраш. „Пътешествието“ ще завърши в Тулча с голяма изложба. Предвидена е изложба и в Букурещ.