; Румънци изнасят добруджанската дървесина, българи секат декари гори | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Румънци изнасят добруджанската дървесина, българи секат декари гори

Дежурни екипи на горски инспектори от Регионалната дирекция по горите в Русе и Митница Русе проверяват превозни средства за законния произход на транспортираната за Румъния дървесина.

На граничните контролно-пропускателни пунктове Силистра, Русе и наскоро отворения пункт в Кайнарджа за последните десетина дни са проверени 50 автомобила, съставени са 5 акта по Закона за горите, като е задържана и незаконна дървесина, превозвана от румънски граждани, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Освен на ГКПП, за същия период горските инспектори от Регионална дирекция по горите в Русе са извършили още 450 проверки в района на дейност на дирекцията. Съставени са 33 акта по Закона за горите и е задържана 10 куб. м дървесина. Задържани са и трима горски бракониери на територията на Държавно горско стопанство „Каракуз”, в опит за превозване на незаконна дървесина от сечище с товарен камион.

Основната причина за големия интерес на северните съседи към българската дървесина е почти двойно по-високата цена на суровината там, коментират силистренски търговци. В началото на зимния сезон в града се усеща недостиг на дърва за горене, алармират и граждани, неуспели да се запасят през лятото. Разбира се, има и редовни фирми, които изнасят по надлежен ред дървесината, от което проблемът не става по-малък.

В началото на месеца край село Цар Асен по сигнал полицията започна проверка на незаконна сеч на 12 декара смесена дървесина от общинския горски фонд. Както често се случва при подобни случаи, никой не е чул шума на трионите, нито е видял камионите с кубици краден дървен материал. Силистренските горски служители предупреждават населението да не се доверява на продавачи на евтини дърва за горене, защото също могат да попаднат под ударите на закона. Доставените дърва трябва да са с контролни горски марки и надлежен билет за превоз.

2 коментара по “Румънци изнасят добруджанската дървесина, българи секат декари гори”

 1. Един д. каза:

  Що за дивотия в тази наша България. Аз съм на 75 години. Като дете събирах заедно с другарчетата си семена от кралджи /акация/. Носехме ги в училище.После семената ги даваха на Горското стопанство. Участвах в залесяване на пустеещи площи с акация,гладичи,бор,дъб,мекиш,аморфа , топола и какво ли още не. Копахме тия залесени площи. За залесяването и копането ни плащаха. Като средношколец на бригадни начала залесявахме и копахме.
  Учениците от Силистренските основни училища залесиха и се грижиха за залесените площи, започващи от шосето над Татарица, и стигащи до Сребърското езеро. Безвъзмездно,на бригадирски начала. Стана чудесна гора.

  И сега. Някои сече и изнася на безценица в Румъния. А в България има недостиг на дърва за огрев. А ония си пазят горите. Малко ли гори имат По протежение на Дунава стотици хиляди декара с гора. От нея могат да придобият т милиони кубически метри дървесина. Карпатите са облечени с гора-вековна гора.

  Защо сме такива … Ах, има право оня,който е определили ония 80 процента от населението ни. Алчност,ненаситност,грабеж, корупция. Безхаберие…
  Българийо,мила,загиваш….

  Палец нагоре 35 Палец надолу 0

 2. Българин каза:

  Държавата трябва да ограничи спешно поголовната сеч,горската мафия трябва да се заличи,нужен е закон за защита на горските масиви,видно е че всеки взима пари под масата и корупцията се толерира.Шефове на горски стопанства са милионери,оформили са частен сектор на държавен гръб!

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Коментирайте

Правила за коментиране