Сакура ще цъфти в Силистра, може би в града ще дойде пролетта

Три дръвчета от вида плачеща планинска японска вишня – сакура, засади вчера общинското ръководство в началото на Дунавския парк. Повод са дните на японската култура, които се провеждат в момента в България, заяви кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Чрез малката вишнева градина ще се окаже уважение и към побратимения със Силистра град от Страната на изгряващото слънце Сакурагава, което в превод означава „Вишнева река”. Като истински залесители кметът д-р Юлиян Найденов и заместниците му Денка Михайлова, инж. Тихомир Борачев, председателят на общинския съвет д-р Мария Димитрова, бизнесменът Йордан Радулов и общинският юрист Николай Николов грабнаха лопатите и дадоха живот на японските дръвчета.

Трите петгодишни фиданки на стойност по около 100 лева били докарани от разсадник в Хасково, където три години расли и се аклиматизирали към българските природни условия. Още догодина те ще цъфнат и силистренци ще се наслаждават на красотата им. Обмисля се и идеята да бъде обявен конкурс за хайку, каквато е традицията в Япония, който да се проведе напролет. Силистра и Сакурагава имат от миналата година споразумение за сътрудничество. Постигнати са договорености за размяна на дейности в областта на културата, образованието, спорта, гражданското общество и бизнес-партньорствата.

Общинското ръководство е прегърнало и идеята всеки побратимен на Силистра град да бъде символично представен в Дунавския парк с характерни растителни видове от регионите им.

Един от най-известните символи на пролетта в Япония са великолепните розови японски вишневи дървета, наричани още сакура. Те започват да цъфтят в средата на месец март във всички нюанси на розовия цвят. В зависимост от града, японските вишневи дървета могат да цъфтят дори и през май.

Тъй като учебната година в Япония официално започва през април, първият ден в училище или на работа след празниците обикновено съвпада с цъфтежа им. По това време от годината много от местните жители си правят пикник под тях – традицията се нарича „Ханами“ и датира от 8-ми век.

Поради факта, че вишните цъфтят в букети от цветя, те символично се свързват с облаците и оприличават ефимерната природа на живота в японската култура, която е силно повлияна от будизма. Сакура често са включени в японското изкуство, филми, аниме и манга. Любопитното е, че тези деликатни вишневи дървета веднъж дори са използвани като част от пропагандата, целяща да вдъхнови „японския дух“, преди началото на Втората световна война.

Въпреки че сакура е неофициалното национално цвете на Япония, днес те са разпространени и в много други страни. Независимо от това, цъфтежът на японските вишневи дървета определено е една от най-красивите забележителности по целия свят.

6 thoughts on “Сакура ще цъфти в Силистра, може би в града ще дойде пролетта

 1. КАКВА ПРОЛЕТ-СИЛИСТРА Е ПЪЛНА РАЗРУХА С ТЕЗИ УПРАВНИЦИ

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 2. Ето, делегацията за Япония вече е известна! Хвала! За по-обикновените – Украйна и Молдова!

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 3. Плодовете на това дърво са много,много вкусни. От тях става великолепен компот. Японците го употребяват за правене и на саке. Сакето /ракийцата/ от този плод действа ободряващо.Поддържа и сексуалната мощ на мъжете От костилките на плода / от ядката/,;смесени с тиква от сорта “ тики та“ се вари великолепно сладко, от което съпрузите хапват по чаена лъжичка преди лягане. 8 Тази тиква има приблизително същите качества като нашата тиква „цигулка“.По форма също прилича на нея/ Смесени с ориз в пропорция десет към едно /едно за ядките/ поемат кърмачките.Обогатява кърмата с минерали и витамини /С и Д най-много./.Ястието се подготвя на слаб огън/ по -ниска температура/
  От цвета се вари чай,` който действа ободряващо . Препоръчват го при хладни дни и при физическа преумора.
  От кората на стеблото се подготвя отвара,която се ползва за лекуване /промивка както с нашата смрадлика/ на рани.Ползва се успешно и за лечение на мазоли и кокоши трън. Напоява се бинт с тая течност и се обвива мястото,където са мазолите или кокошия трън.Върху бинта се надява полиетиленова кесия,която спомага за поддържане на по-висока температура.
  Дървесината, особено на младите клонки, гори като свещ и излъчва приятен аромат,който привлича насекомите и най-много комарите и мухите. Като погълнат от дима,който се отделя при горенето се зашеметяват и не дълго след това умират. Същото става и с бълхите,когото са в затворено помещение. Парче дърво от вишнята, натопено в бензин един-два ден,а се оставя в отвора на галерията на сляпо куче и се покрива с пергаментова хартия.Върху нея се поставя около пет-шест сантиметра пръс. Така се прогонват възрастните екземпляри. Малките умират.
  През средновековието самураите са носели в джоба си няколко листа от това дърво. Натривали си ръцете с едно-две листа, което не позволявало на дланите да се потят, , а също така и правело по-еластични и подвижни ставите на пръстите им.
  От пепелта от корените на дървото се поставя около грам на литър дестилирана вода. Загрява се до кипване.Оставя се да изстине до поносима от тялото температура и се ползва за измиване на косата.Предава и блясък и обем.
  От тази смес, достатъчно изстинала, се прави гаргара,която предава за около едно денонощие приятен мирис на дъха, а също така предпазва венците и зъбите от заболявания.
  До петата година дървото расте бавно. След петата растежът му е буен,на за кратко.
  По време на цъфтежа в короната на дървото се заселват,без да вият гнезда, птички от рода на колибрите. Там остава за дълго птичката якороко кор, която е рядка “ певеца“ , заради което японците я обичат и защитават.
  Радвам се на начинанието, предприето в града ни.

  С.П. – живял 17 месеца в Япония

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

  1. Забавно съчинение по картинка!

   Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  2. Защо имам усещане, че познавам господин С.П.. Познат ми е стилът му на изложение.
   Да,той е…
   Здравей, човеко…

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. КМЕТЕ,ХУБАВО САДИТЕ ДЪРВЕТА,АМА КОГА ЩЕ МАХНЕТЕ СТАРАТА ТОАЛЕТНА ОТ ПАМЕТНИКА НА 31ВИ ПОЛК.СМЪРДИ,ТА СЕ НЕ ТРАЕ.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.