Самодейците на Крайдунавска Добруджа жънат награди в полето на фолклора

Самодейците от Зарица спечелиха златен медал от Националния фестивал на читалищата в черноморска Бяла
Самодейците от Зарица спечелиха златен медал от Националния фестивал на читалищата в черноморска Бяла

Специалната награда за цялостно представяне получиха самодейците от читалище „Янко Забунов 1957“ в с. Черногор, община Главиница, в третото издание на фестивала „Сцена под липите“ в лесопарка на с. Николово край Русе. Журито, председателствано от етномузиколога Людмила Григорова присъди трета награда на индивидуалния изпълнител на народни песни Емир Сабри.

Представянето на нашата самодейна група с автентични народни песни и танци, освен аплодисменти от страна на публиката, вдигна на крака всички, но изненадата дойде, когато обявиха, че успехи в надпреварата по надпяване отбелязва и самодейният колектив към читалище „Отец Паисий 1948“, с. Богданци, които спечелиха трета награда“, съобщи председателката на черногорското читалище Мариана Нацова. Тя отбелязва с благодарност работата на ръководителя на двата състава – Пламен Калчев, позволила на съставите да се представят достойно в проявата.

Междувременно самодейците от читалище „Мехмед Джон 1956“ в с. Зарица се завърнаха със златен медал от Националния фестивал на читалищата, проведен за осми път в град Бяла, Варненско, с участието на над 1500 души от 70 читалища, представители на 19 области в страната.

Самодейците от читалище „Отец Паисий 1942“ в с. Кайнарджа и от читалище „Христо Ботев“ от град Главиница, водени от председателя на читалището и зам.-областен управител Елена Томова, участваха във фолклорния събор „Петровска китка“ в гр. Велики Преслав. Те също достойно представиха добруджанския фолклор и обогатиха трофейните си витрини с нови награди.