Свидетелствата за управление на МПС могат да се подменят предсрочно

Свидетелствата за управление на МПС с изтичащ срок на валидност могат да се подменят предсрочно, информират от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Силистра. Гражданите, които решат да се възползват от тази възможност, ще избегнат чакането на опашки при предстоящото натоварване в административното обслужване след края на месец март 2020 г. През първите три месеца на годината изтича валидността на по-малък брой документи и затова обслужването на гишетата става по-бързо.

Според статистическите данни, през 2020 г. изтича срокът на 6 640 свидетелства за управление на МПС, издадени от ОДМВР-Силистра. Това, заедно с издаването на около 5000 шофьорски книжки средно годишно, ще увеличи двойно обема на работа и ще доведе до образуване на опашки, особено през летните месеци.

Важно за гражданите е да знаят, че подаването на документи за издаване на първо свидетелство на управление на МПС става единствено в звеното „Квалификация, водачи и административно-наказателна дейност“ в областния град. Всяко следващо преиздаване на шофьорска книжка поради изтичане на валидността или друга причина обаче може да се извърши и чрез паспортните гишета в РУ-Дулово и РУ-Тутракан, където натоварването е по-слабо. Административното обслужване в районните управления е комплексно, затова в случаите, когато наред с шофьорската книжка се налага и подмяна на лична карта или паспорт, подаването на заявления може да се извърши едновременно за всички лични документи.