; Свидетелството за съдимост отпада от 68 закона | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Свидетелството за съдимост отпада от 68 закона

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. С него се предлага изменение на 68 закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията. Целта е да се установи принципа на служебно събиране на информация относно съдебния статус на гражданите.

Свидетелството за съдимост е един от най-често срещаните удостоверителни документи, които се изискват от гражданите в рамките на административни производства, въпреки че данните са налични в друга администрация. С предлаганите промени ще се постигне значително намаляване на административната тежест, както от гледна точка на време, така и от гледна точка на разходи за гражданите във връзка с получаването на услугата.

Предложението е в изпълнение на един от основните приоритети, изведен в Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2020 г. – намаляване на административната тежест за бизнеса и за гражданите.

1 Коментар по “Свидетелството за съдимост отпада от 68 закона”

  1. Омбре каза:

    Това добре ли е? За нас, които спазваме законите, май не…!

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Коментирайте

Правила за коментиране