СДС поиска оставката на кмета Иво Андонов

Незабавната оставка на кмета на Силистра Иво Андонов поискаха днес от СДС по време на отчетно-изборната областна конференция.

Иван Сотиров и Димитър Георгиев - от ляво на дясно. Снимка - в. "Дръстър"
Иван Сотиров и Димитър Георгиев - от ляво на дясно. Снимка - в. "Дръстър"

Незабавната оставка на кмета на Силистра Иво Андонов поискаха днес от СДС по време на отчетно-изборната областна конференция. На нея присъства и главният секретар на партията Иван Сотиров… “Като основна причина за исканата оставка е изключително лошата финансова политика на общината през 2008 година, която пък доведе до дефицит от близо 8 милиона лева”, поясни новоизбраният областен лидер на СДС в крайдунавска Добруджа Димитър Георгиев. Той припомни, че тъкмо този дефицит бе причината общинските съветници да не приемат новия общински бюджет, поради което в момента кметската администрация работела със служебен бюджет.  “Сините” настояват за оставката на Андонов в официална декларация, адресирана до него и силистренската общественост.
“Напълно е възможно в следващия парламент да има 125-130 народни представители от десницата заедно с ГЕРБ”, прогнозира Иван Сотиров. Той предположи, че ако това не се случи, обстоятелствата щели да притиснат Бойко Борисов да направи коалиция с БСП. “Нито Симеон може без Доган, нито пък Доган без Симеон”, каза още Сотиров. Според него, евентуална формация между НДСВ и ДПС щяла да даде шанс на НДСВ за оцеляване и за влизане в българския и европейския парламент, докато пък Доган щял да получи друга легитимация и визия на ДПС.
“Всяка поява на Стоян Ганев в политиката е симптом на нещо лошо, за предстоящо изпълнение на лоша поръчка”, допълни Иван Сотиров. По думите му от началото на демократичния преход у нас бившият външен министър на България винаги изпълнявал конкретни лоши поръчки, когато бил във властта.
“Радикални промени в споразумението с ДСБ няма да има, но козметични корекции са възможни”, каза още Иван Сотиров. Той припомни, че СДС ще продължи да настоява, че ако срока на предизборната кампания бъде съкратен, да не се променя срока за работата на избирателната комисия, тъй като това щяло да опорочи целия изборен процес.
“През последните месеци много бивши членове на СДС са си възстановили членството при нас, а така също има и много молби за приемане на нови членове”, допълни още Иван Сотиров.  В подкрепа на  своите думите за пример той посочи общинската организация в Карлово.