СДС прие рамка за партньорство с десни партии

Националният съвет на СДС разгледа потенциалните партньори на партията за европейските избори, съобщиха днес от пресцентъра на сините.

Националният съвет на СДС разгледа потенциалните партньори на партията за европейските избори, съобщиха днес от пресцентъра на сините… „Приета е рамка, с която дава мандат на ръководството в кратки срокове да включи в европейската листа следните партии и организации: Радикалдемократическа партия; Републиканска партия; „Съюзът на репресираните след 9.ІX.1944г.“; Българска социалдемократическа партия; БЗНС; Политическа партия „Никола Петков“; Българска християнска коалиция“, уточни пред журналисти председателят на синята партия Мартин Димитров след заседанието на Националния съвет на СДС. Той допълни, че партията очаква да получи подкрепа и от граждански организации, като подчерта, че за парламентарните избори ще продължи да се търси партньорство, като целта е да не се губят десни гласове.
Димитров каза още, че желанието на ръководството на СДС е било да се постигне съгласие за мажоритарни кандидати с ГЕРБ, като тяхното становище е да се изчакат резултатите от европейските избори и на тази база да се работи за общи мажоритарни кандидати. Нашите опасения са, че тогава сроковете ще са кратки и ще бъде по-трудно, допълни той. Синият лидер бе категоричен, че ако не се направи широка коалиция за мажоритарните избори БСП и ДПС ще спечелят около 20 депутатски места, което може да постави под въпрос създаването на демократично управление в България.
В отговор на журналистически въпрос Мартин Димитров поясни, че желанието на СДС е било да се привлекат като партньори и „Новото време“ и Обединените земеделци, но техните претенции не могат да бъдат удовлетворени към този момент. Според него претенциите трябва да бъдат в зависимост от електоралния потенциал.
Зам. – председателят на СДС Вълчо Чолаков обясни, че най-вероятно до края на седмицата ВКС трябва да излезе с решение за регистрацията на избраното ръководство на синята партия. Той допълни, че прокуратурата е изразила становище, че жалбата на СДС е основателна и следва новото ръководство на партията да бъде вписано.