Седем дни в седмицата „Меджиди табия“ е отворена за посетители

От днес крепостта „Меджиди табия“ над Силистра отваря врати за посетители от близо и далеч, съобщи директорът на Регионалния исторически музей д-р Николай Тодоров.

След месеци къртовски труд от целия екип на музея експозицията е почти готова и всеки ще може да види в нея непознати до момента документи и предмети от миналото на Силистра и на крепостта. На над 30 информационни табла, изработени от музейния екип са описани събитията преди и след Кримската война. В изложбените витрини са представени стотици копия на документи, изнамерени от д-р Николай Тодоров в Турско-османския държавен архив в Истанбул. Писмените артефакти описват обществено-икономическия живот в Силистра и са ценни свидетелства за устройството на общността през Възраждането.

Музейната сбирка, която е временна, ще бъде допълвана с нови експонати и официалното й откриване ще бъде през септември в Дните на Силистра. Вече е монтирано и ново осветление в изложбената зала, а за в бъдеще ще се кандидатства по проект за цялостен ремонт на сградата.

Като цяло експозицията обхваща периода 15-19 век от историята на Силистра, но акцент нея е съдбата на самата крепост – от построяването й до съвременността.

Сред материалите, които предизвикват интерес и чиито оригинали се пазят в европейски библиотеки, е план на града и крепостите около Силистра от 1853 г., чийто оригинал се пази във Френската национална библиотека. Може да се види и титулната страница на „История на Силистра“ от 17 век, чийто оригинал се пази в Националната библиотека на Австрия. Сред копията от документи е един от най-ранните османски атласи от началото на 16-ти век, в който е може би и едно от най-ранните изображения на Силистра от османската епоха.

Използвани са спомените за Кримската война на Илия и Рашко Блъскови – син и баща – едни от активните представители на българската общност с принос за образователното дело.

Интерес предизвиква и историята на ирландския капитан Джеймс Армър Бътлър, загинал край Силистра като командващ турския гарнизон. За откриването през есента е поканен и дипломатически представител от посолството на Ирландия, както и потомци на капитана. В експозицията присъства и темата за руския писател Лев Николаевич Толстой, също воювал край Силистра.

Крепостта е строена 1840-1853 г. и в навечерието на Кримската война е завършена. Тя е единствена по рода си в България и дори в Турция от този период, съхранена почти в първоначалния си вид. Била е арена на военните действия по време на Кримската война /1853-1856/.

Входът за възрастни е 5 лева, а за ученици и пенсионери е от 1 лев. Работи всеки ден от седмицата от 10,00 до 17,30 ч. Музейните работници ще работят в крепостта по график да назначаване на допълнителни щатни бройки.