Седем камери снимали потрошителя на шадравана с жабите, полицията започна издирване

Поредната вандалска постъпка бе регистрирана в Дунавския парк на Силистра, дни след Международния ден на парковете – 28 май. В късна доба в събота силистренец изпочупил и откраднал украсата – 15 бронзови жаби на втория шадраван в парка. Седем камери го засекли и дори вече се знаело кой е той, записите били предадени на полицията, съобщиха от силистренската община. От полицията заявиха, че записът е пристигнал днес в ранния следобед и е започнала работа по установяване на вандала.

Яростта и силата, с които вандалът е действал без малко да счупят и мраморната облицовка на водното съоръжение. Посегателствата върху земноводните детайли не са отскоро. Преди години жабите започнаха да изчезват една по една, току под зоркото око на видеокамерите. Денонощна охрана бди над едно от последните красиви неща в града – паркът, ремонтиран с над 5 милиона лева.

През годините мраморните земноводни украси на повече от 100 години бяха периодично вандалствани – крадени или просто чупени. По едно време дори „пропушиха”, може би поради стреса. Общинската управа реши да поправи стореното от недобросъвестните силистренци и резултатът грейна в злато. Автор на малките пластики бе скулпторът Йордан Колев, който направи мострата и предостави калъпа за „клонирането” на жабите. Те не бяха от бронз, за жалост на крадците, а бяха отляти от… бетон и боядисани със златен бронз. Предвидливо бяха завинтени към основата на фонтана против нови посегателства.

По-късно Общината ги изработи от бронз.