„Седянка“ надпя десетки хорове от страната в конкурс за православни песни

За втора поредна година почетното трето място спечели Смесен хор „Седянка“ при читалище „Доростол 1870“ с диригент Лидия Кулева в конкурса за православна хорова музика „Св. Св. Кирил и Методий“. Той бе проведен в Медовина и Попово със съдействието на едноименната община и на Русенска митрополия с благословията на Светия синод.

Председател на журито бе Милен Иванов – диригент и певец, под чието ръководство общо сформиран от участниците хор изпя при закриването своеобразния химн на фестивала, съдържащ молитвените слова „Светий Боже, Светий Крепкий, Светий Безсмъртни, помилуй нас“. В програмата на фестивала бяха включени традиционни църковнославянски и византийски песнопения, представени от църковни и светски хорове /до 18 и над 18 години/ в разделите „Хармония“ и „Мелодика“ – общо 330 души от 14 общини от областите Силистра, Русе, Хасково, София, Стара Загора, Пловдив, Ловеч, Добрич.

В края на май на силистренци, които през последните 4 години имат 5 награди от международни хорови конкурси в България, Босна и Херцеговина и в Молдова, им предстои участие за пръв път и в Чехия – на международен хоров фестивал в Оломоуц.

Градът е регионална столица на Великоморавия – една от люлките на българската и славянска азбука. Сред предвидените в програмата песни е и химнът на Кирил и Методий, известен като „Върви, народе, възродени!“.