Семинари за модерните зависимости стартират в Регионалната библиотека

Силистренката Лидия Маринова ще е сред лекторите в стартиралите семинари
Силистренката Лидия Маринова ще е сред лекторите в стартиралите семинари

Информационно-образователни семинари под наслова „Модерните зависимости” стартират от днес, 26 януари, в Регионалната библиотека /РБ/ в Силистра. Първият е на тема „Аз нямам проблем” и ще се проведе довечера от 17,00 ч. в нейната зала „Диоген Вичев” при вход свободен за посетителите. Останалите, които ще бъдат пак там и със същия начален час, са насрочени съответно за 2, 9, 16 и 23 февруари и за 1 и 15 март.

Организатор е фондация „Грижа за здравето”, чиято работа е насочена към превантивната дейност срещу заболяванията, включително подобряване състоянието на духа, душата и тялото на човешката личност. Оттам ще са и лекторите, изявени медици, които ще говорят за това как днешната техника може неусетно да ни обсеби, ако напълно й се отдадем. Става дума главно за компютрите, смартовете и айфоните, пред които залепваме с часове в стремежа си да почерпим повече знания, сърфирайки в интернет.

С цел предпазването ни от тяхната инвазия е нужно сами да се контролираме, като направим „разходките” си във виртуалното пространство не толкова продължителни и постоянни. Напротив, трябва да се върнем към реалното си битие и към нормалното общуване с близките и приятелите си, да спортуваме и да водим природосъобразен начин на живот. На същото трябва да учим и децата си, още повече, че те са най-податливи на въпросните модерни зависимости от високите технологии.

Именно тези проблеми ще бъдат разисквани по време на семинарите, организирани със съдействието на Църквата на адвентистите от седмия ден в Силистра. Колкото до фондация „Грижа за здравето”, тя е създадена през 2000 г., занимавайки се и с благотворителност. Неин настоящ председател е нашата съгражданка д-р Лидия Маринова, преселила се във Варна, където до неотдавна беше зам.-кмет. В момента е втори мандат общински съветник в тамошния местен парламент, припомниха от библиотеката.