Серия от експлозии в Брюксел, има жертви и ранени

5e_umkib7Серия от експлозии избухнаха тази сутрин на летище „Завентем“ в Брюксел и на метростанция „Маалбек“. Общият брой на загиналите е 23-ма, а ранените са над 35.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за загинали или ранени български граждани в белгийската столица. МВнР е в постоянна връзка с българското посолство в Брюксел.

13 жертви на летището

Взривовете на летище „Завентем“ избухнаха в залата за заминаващи пътници около 9 часа. От сградата на терминала се извиваше димен стълб. Сградата е със счупени стъкла. Районът е отцепен.

Властите съобщиха, че се касае за терористичен акт. Белгийската прокуратура потвърди за 13 жертви. Ранените са 35.

По данни на Ройтерс нападението е било извършено от атентатор самоубиец.

Свидетели, цитирани от „Льо Соар“, разказват, че първо е имало изстрели, после някой извикал нещо на арабски, а после отекнали двете експозии.

Единият взрив е избухнал до гишетата за чекиране на „Америкън Еърлайнс“. А втората експлозия е в салона за чартърните полети, съобщи bTV.

Летището е затворено и няма да работи поне до 7 часа утре. Властите съобщиха, че са открити още невзривени бомби. По информация на белгийска телевизия – силите за сигурност са намерили шахидски пояси с експлозиви.

Спрян е целият обществен транспорт в Брюксел.

Трети взрив – в метрото

Малко преди 10.30 ч. взрив избухна на метростанция „Маалбек“ в Брюксел. Първоначално белгийските медии съобщиха, че е имало експлозии на три от централните станции на метрото в Брюксел.

От управлението на подземната железница обаче обявиха, че е взривена само станция „Маалбек“, която е на около 300 метра от сградите на Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския съвет.

По неофициална информация, става дума за заложен пакет с бомба.

Най-малко 10 души са загинали, съобщиха от полицията в Брюксел.

Всички метростанции в Брюксел са затворени. Сградите на правителството и на парламента на Белгия в Брюксел са евакуирани. Европейската комисия прикани служителите си да останат у дома или на работните си места.

Взривовете в белгийската столица избухнаха четири дни, след като единственият оцелял пряк извършител на атентатите в Париж на 13 ноември Салах Абдеслам бе задържан в Брюксел.

Равнището на терористична заплаха в Белгия днес бе повишено на най-високата си степен за цялата страна след експлозиите в летището на Брюксел, съобщи говорителят на вътрешното министерство Ян Ямбон, цитиран от Франс прес.

До днес Белгия се намираше в предпоследна, трета степен на готовност за възможен и непосредствен атентат. Сега нивото е четвърта, най-висока степен за цялата страна, заяви Ямбон.

Според информация от полицейски източници, вчера белгийските власти са разполагали с данни за „незабавна терористична атака“, но не е било ясно нито къде, нито кога ще бъде осъществена тя, допълни кореспондентът на bTV в Брюксел.

Засилени мерки за сигурност в Европа

На парижкото летище Роаси-Шарл де Гол са въведени засилени мерки за сигурност след експлозиите на летище и в метрото в Брюксел, съобщи Франс прес.

Системата за предотвратяване в момента се разполага на всеки от осемте терминала на летището и в двете гари, като влаковете от Брюксел се проверяват, мобилизирани са екипи с обучени кучета„, обясни източник на АФП.

Холандия също изпрати допълнителни полицейски части на аеропорите „Схипхол“ в Амстердам, Айндховен и Ротердам.

Германската полиция
повиши мерките за сигурност на най-голямото летище в Германия – това във Франкфурт на Майн. Около 2500 полицаи бдят за сигурността на аеропорта.

На пражкото международно летище „Вацлав Хавел“ са засилени митническите проверки и е увеличен броят на полицейските патрули. За осигуряване на сигурността са пристигнали специалисти със специално обучени кучета, които търсят взривни устройства, съобщи информационната служба на аеропорта.

„Засега полетите за Брюксел са отменени“, подчерта службата, допълвайки, че се чака информация.

Британският премиер Дейвид Камерън съобщи, че свиква спешно съвещание на правителствения кризисен комитет „Кобра“.
Лондонското летище Гетуик въведе засилени мерки за сигурност след експлозиите на международното летище в Брюксел, съобщи негов говорител.

На заседание при вицепремиера Румяна Бъчварова следобед ще се прецени дали е необходимо да се повишава още нивото на сигурността, каза пред БТА министърът на транспорта Ивайло Московски.

Към сегашния момент не сме предвидили повишаване на мерките за безопасност по транспортната инфраструктура. Имаме готовност на чисто оперативно ниво – както в РВД, така и на летищата, ако е необходимо, пренасочени полети да бъдат поети от наши летища„, посочи Московски.