„Сивият град“ на Калина Иванова ще внесе колорит в културния живот на Силистра

Утре от 17,00 часа, в зала „Диоген Вичев“ на Регионалната библиотека „Партений Павлович“ ще бъде представен новият роман на Калина Иванова „Сивият град. Преплитане на реалности“.

Романът е една антиутопия, която ни замисля в кой свят точно живеем и къде завършва фантастиката и започва реалността. Книгата на Калина Иванова удря като с парен чук, който ще ви изтръгне от комфорта на тривиалното ежедневие и ще ви хвърли в света на утрешния ден. Бъдеще толкова близко до настоящето, че ако дори за миг протегнем ръка, можем да усетим неговото присъствие сред нас.

Сивият град“ не е книга за всеки. Това не е празнодумна кримка, с която човек може да се развлича на плажа. Вътре няма ромеовци и жулиети, нито секс или еротика. Ако читателят се хлъзне по повърхността ѝ и приеме, че това е поредният дистопичен роман, който се опитва да отхвърли лошото у човека, то той ще сгреши непоправимо. „Сивият град“ е провокативна история за свободата, илюзиите и любовта, която поставя своята авторка редом с големите имена на Оруел, Хъксли, а защо не и със самия Томас Мор, смятат критиците.

Книгата ни запознава с едно „приказно“ място – Сивият град. Град, който отдавна е загубил всичко човешко. Хората в него са превърнати в биологични машини, които следват стриктно своята предварително зададена програма. Без емоции, без страхове, без чувства, без миризми, вкусове или цветове. На върха на тази убийствена пирамида стоят шепа началници, които желаят да поробят целия свят. В преследването на своята болна амбиция те са склонни да погубят всекиго, дръзнал да застане на пътя им…