Силистра бе два дни домакин на Международния ученически екофорум „Сребърна 2018“

В Силистра се проведе 27-я Международен ученически екофорум „Сребърна 2018 „, на който градът бе домакин два дни. На форума бяха разгледани 17 екологични проекти. Председател на журито бе ръководителят на Съюза за защита на природата проф. Светослав Герасимов, който смята, че има тенденция за намаляване на броя на представяните разработки, главно поради липса на средства. Но, според проф. Герасимов, създадената ситуация е характеристика за силна мотивация на участниците от страната.

Първото място в първата възрастова група бе присъдено на разработката на колектив от ОУ „Александър Георгиев – Коджакафарията“ в Бургас „Моето Атанасовско езеро“. Във втора възрастова група първа бе класирана разработката на колектив от НАО „Галилео Галилей“ в Силистра „Въздухът, който дишаме“.

Заедно с участниците на провеждания в рамките на форума национален конкурс „Земята – наш дом“ за рисунки, приложно изкуство и литературни творби в проявата са се включили близо 400 ученици.

В конкурса за литературна творба във възрастовата група от първи до четвърти клас се присъждат две първи места за разказ – на Божидара Йотова от Варна и на Александър Яворов от Габрово. Две първи места се присъждат за разказ и във възрастовата група от пети до седми клас – на Касандра Недялкова от Дряново и на Виктор Баев от Силистра. Във възрастовата група от осми до дванайсети клас се дава специална награда за стихотворение на Елена Таракова от Петрич, а Александър Габровски от Варна и Борислав Бахтарлиев от Петрич заемат първите места. За разказ първо място завоюва Станислава Стефанова от Петрич, а за есе – Чавдар Лалов от Плевен.

В конкурса за рисунка в групата от първи до четвърти клас на първо място се класира Лора Пенева от Търговище, а от пети до седми клас – Валентина Миленова от Летница. Във възрастовата група от осми до 12 клас първото място завоюва Ели Петрова от Търговище. За приложно изкуство специална награда на журито за оригами се дава на учениците от СУ „Д-р Петър Берон“ в Тополовград Кристияна Джингова, Василена Занова и Росица Трендафилова. Във възрастовата група от първи до четвърти клас на първо място е Доротея Александрова от Силистра, във възрастовата група от пети до седми клас първи е Джими Стефанов от Плевен, а във възрастовата група от осми до 12 клас – Дионисий Марков от Силистра.

Форумът е включен в националния календар на МОН за ученически изяви по интереси. Организатори са Националният дворец на децата, Центърът за подкрепа за личностно развитие – ОДК в Силистра, община Силистра, подкрепени от фондация „Еврика“, Регионалното управление на образованието в Силистра, РИОСВ в Русе, Съюза за защита на природата.