Силистра бе сред 10 000 изложители в Туристическата борса в Берлин

Кметовете на общинните Силистра, Тутракан и Алфатар – д-р Юлиян Найденов, д-р Димитър Стефанов и Янка Господинова, взеха участие при откриването на най-голямото Международно туристическо изложение в Европа – ITB Берлин.

За първа година община Силистра участва в изложението със собствен щанд, на който се представят културно-историческото наследство на Силистра, както и възможностите за различни видове туризъм. По време на откриването кметът на Силистра се срещна с министъра на туризма Николина Ангелкова, с която обсъдиха обявяването на 2019 г. за година на вътрешния туризъм и ползите от това. Гост на българския щанд бе кметът на Берлин Михаел Мюлер, който бе впечатлен от традиционните народни носии на нашия регион. Положителни коментари отправиха и Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН и Глория Гевара, председател и главен изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм.

Международното туристическо изложение ITB Берлин се провежда в периода 6-11 март. То е най-голямото туристическо изложение, предназначено, както за професионалисти, така и за широката публика и се организира от 1966 г. ITB Берлин събира тази година над 10 000 изложители от повече от 180 страни и региони.

Силистренска област е на абсолютното последно място в страната за 2017 г. по брой нощувки на чуждестранни гости, сочат данните на Националния статистически институт.

Преди две години в Крайдунавска Добруджа 3375 души са осъществили 5661 нощувки, като са платили за тях 254 335 лева, сочи статистиката.