Силистра даде на Православната църква нов празник в църковния календар

Доростолският митрополит Амвросий получи като дар от патриарх Неофит нагръден знак с образа на Света Богородица
Доростолският митрополит Амвросий получи като дар от патриарх Неофит нагръден знак с образа на Света Богородица

На тридневно посещения в Доростолска митрополия е Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. В събота предстоятелят на Българската православна църква бе посрещнат тържествено от Доростолския митрополит Амвросий и много миряни на границата с Русенска митрополия край село Гарван. Жителите на китното село бяха първите, които получиха благословията на патриарха и го посрещнаха с хляб и сол.

Повод за официалното посещение е днешният нов празник в Православната църква – Събор на доростолските мъченици. Патриарх Неофит в съслужение с отци от Светия Синод и представители на православни църкви от Румъния, Украйна, Русия, Молдова, Гърция и Кипър отслужи в катедралната църква „Св. Св. апостоли Петър и Павел” първата съборна служба, съставена специално за празника. В новите църковни песнопения участва и хорът на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. От догодина празникът ще е в православния календар и ще се чества в третата неделя след Петдесятница след празника Неделя на всички български светии. Специално за празника иконописци създадоха първата православна икона на 21 доростолски мъченици.

След официалната служба патриарх Неофит прочете слово за живота и делото на доростолските мъченици и за значението на новия празник. Той подари на Доростолския митрополит Амвросии нагръден знак с образа на Света Богородица.

 В тържествен шпалир от духовници от България и още 6 православни държави патриарх Неофит бе посрещнат в силистренския храм
В тържествен шпалир от духовници от България и още 6 православни държави патриарх Неофит бе посрещнат в силистренския храм

Идеята за празника е на Доростолска митрополия, одобрена с решение на Светия Синод. Според енциклопедия, издадена от Московската патриаршия през 1990 г., известни са имената на 21 доростолски мъченици. „Още не е приключено това, което има да се върши, защото то не е малко и е много отговорно”, каза патриархът, запитан дали празникът може да се приеме като начало на нов църковен празник.

В първия ден от посещението си, в събота, Патриарх Неофит бе в храма „Свети Димитър” и в духовния център „Митрополит Иларион” в с. Калипетрово. Богослужебни одежди и енголпие с вградени частици от мощите на 25 светии, между които и на Св. мъченик Неофит, получи в дар Българският патриарх. В Калипетрово той бе посрещнат от председателя на храма и протосингел на митрополията ставрофорен иконом Добри Чаков. Жителите на селото бяха изпълнили храма и прицърковния двор и с радост приветстваха патриарх Неофит.

Утре в 10,00 ч. патриарх Неофит ще бъде посрещнат пред Общината от кмета д-р Юлиян Найденов. На площад „Свобода” патриархът ще бъде приветстван с „Добре дошъл“ от гражданите на Силистра. Това е първото посещение на предстоятеля на БПЦ в качеството му на патриарх в Доростолска епархия, и първото дълго пътуване извън столицата, припомнят от митрополията в Силистра.

Доростолска митрополия е сред първите древнопросияли епархии в българските земи, формирана около 390 г. Нейният епархийски център е днешна Силистра – античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър. През 1871 г. епархията е обединена с Червенската, днешната Русенска. На петия Църковно-народен събор на Българската православна църква на 17 декември 2001 г., епархията е канонично възстановена, а за неин духовен водач е избран Доростолски митрополит Иларион. След разделянето на епархията дотогавашният Доростоло-Червенски митрополит Неофит – сега Български патриарх, остава само Русенски митрополит. Според спомени на силистренски свещеници именно Неофит е бил сред първите радетели за възстановяването на Доростолската епархия. Той бе чест гост на Силистра по време на двата избора на доростолски митрополити.

Доростолска епархия е основана върху кръвта и мъченическата смърт на древните светци-мъченици пожертвали живота си за христовата вяра през първите четири века сл. Христа, когато се е утвърждавало християнството в земите между Дунав и Стара Планина.

Между тях са: Св. Дасий Доростолски, Св. Емилиан Доростолски, Св. Квинтилиан Доростолски, Св. Дадас Доростолски, Св. Пасикрат Доростолски, Св. Виталиан Доростолски, Св. Валентиниан Доростолски, Св. Юлий Доростолски, Св. Никандър Доростолски, Св. Марциан Доростолски, Св. Максим Доростолски, Св. Исихий Доростолски, Св. Калиник Доростолски, Св. Кирил Доростолски и др.