Силистра домакин на 10-я международен куклен фестивал "Ян Бибиян"

Актьори от 7 държави ще участват в тазгодишото издание на международния куклен фестивал „Ян Бибиян“, чийто традицонен домакин е Силистра, съобщиха вчера от местната община.

Актьори от 7 държави ще участват в тазгодишото издание на международния куклен фестивал „Ян Бибиян“, чийто традицонен домакин е Силистра, съобщиха днес от местната община…
Фестът, който започва в понеделник, се провежда за 10-ти пореден път, като той ще бъде съпътстван от традиционната международна куклено-театрална лаборатория. В нея актьорите сами ще изработват кукли и сценография, но наблюдавани от художници, за общия спектакъл, с който ще се закрие фестивала, поясниха организаторите му. Тази година те са решили всички кукловоди да направят общ спектакъл върху българската народна приказка „Юнакът и златната ябълка“.
Спактакли за най-малките зрители от своя репертоар ще покажат театрални трупи от България, Турция, Румъния, Молдова и Албания. Любопитното в случая е, че в куклено-театралната лаборатория ще се включат артисти от Франция и Норвегия, които няма да представят своя пиеса, но пък ще участват във финалното общо представление.
Фестивалът ще бъде закрит с кръгла маса, в която ще участват всички актьори и режисьори, както и професори от НАТФИЗ по специалността „Актьорско майсторство за куклен театър“, поясниха още организаторите. Кръглата маса ще е под наслов „Пространството на куклата в света на детето“.