Силистра може да има още един катедрален храм

Работна среща за представяне на актуализирания идеен проект за изграждането на катедрален храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец” събра днес архитекти, проектанти, духовници и общинари.
Ръководителят на екипа, спечелил конкурса за проектиране на храма – арх. Димитър Кръстев, представи макета на сградата с някои промени, съобразени с актуализираното законодателство в страната. Своите препоръки към изготвянето на бъдещия подробен устройствен план направи Доростолският митрополит Амвросий, който за първи път видя, макар и на макет, бъдещата катедрала. Тази среща е надежда, че работата по изграждане на нова църква в Силистра не е спряла, к

Доростолският митрополит Амвросий коментира проекта на новия храм
Доростолският митрополит Амвросий коментира проекта на новия храм

Работна среща за представяне на актуализирания идеен проект за изграждането на катедрален храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец” събра днес архитекти, проектанти, духовници и общинари.
Ръководителят на екипа, спечелил конкурса за проектиране на храма – арх. Димитър Кръстев, представи макета на сградата с някои промени, съобразени с актуализираното законодателство в страната. Своите препоръки към изготвянето на бъдещия подробен устройствен план направи Доростолският митрополит Амвросий, който за първи път видя, макар и на макет, бъдещата катедрала. Тази среща е надежда, че работата по изграждане на нова църква в Силистра не е спряла, коментираха присъстващите.

Идеята на създадения преди много години Инициативен комитет, под председателството на скулптора Георги Чапкънов – Чапа за изграждане на нов православен катедрален храм в Силистра, бе възродена след възстановяването на Доростолската епархия. Продължава и събирането на дарения по банков път, както и в дарителница на входа на общината, съобщи секретарят на НДФ „13 века България” Цветана Цанова.  Средствата се събират в открита дарителска партида  на фонда – Postbank – Юробанк И Еф Джи България АД, сметка IBAN BG19 BPBI 7940 1001 1317 01, BIC BPBIBGSF – за нов православен катедрален храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец”.  Всеки, предоставил своята лепта, ще получи свидетелство за дарение и ще бъде записан в книгата на дарителите, напомни Цветана Цанова. Предвижда се бъдещият катедрален храм на Силистра да е разположен точно срещу сградата на ОД на МВР.

4 thoughts on “Силистра може да има още един катедрален храм

 1. Вярно е че минаха много, много години откакто я има идеята за храм с/у ОД на МВР! От тогава там зее една огромна дупка която голяма част от силистренци не знаят или вече са забравили защо е издълбана ! През тези години в Силистренско се построиха десетки джамии ….. Дано и този храм все някога бъде построен – дано тогава все още да има и християни по тези земи.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Много похвално е това, че се работи сериозно в насока изграждането на нова църква в Силистра. Само дано това стане колкото се може по-бързо, защото докато ДПС бяха на власт успяха да си вдигнат нова джамия, била тя и незаконна, от която чрез високоговорител се носят ежедневно турски проповеди, отправени към нищо неподозиращите в близост роми. В резултат на това много от тях вече се самоопределят като турци! Тъй като при тях няма проблеми с финансирането за строителството, идващо от турски фондации, тенденцията е да се строят все по-вече джамии възможно в по-големи градове. Именно тук е ролята на българската православна църква за популяризацията на повреденото то модернизъм и икуменизъм православие!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. тц тц тц ….народа е на ръба на физическото оцеляване……тъне в беднотия и мизерия ……постоянно се затварят училища……….а тия храмове за душата му строят…..лицемери…..

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Абсолютно погрешно умозаключение! Човешкото тяло не е само съвкупност от физиологични системи, а човекът притежава и душа, която страда именно при липса на духовност. А страда ли душевно човек, неминуемо това се отразява и на другите системи, тъй като човекът е една изключително сложна кибернитична система! Разбира се, че и училищата могат да се разглеждат като храмове на духовността, но при тази изключително агресивна ислямизация на България и Европа, православието трябва да играе много важна и силна роля във възраждането на духовността, тъй като държавата явно не може да се справи с този огромен проблем!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.