Силистра награди достойните си граждани за 2020 г.

Девет и все тържествени, бяха точките в дневния ред на празничното заседание на Общинския съвет в Силистра на 14 септември – Кръстовден.

Тази година Празникът на града премина по по-различен начин, обусловен от пандемията на коронавируса. Затова и тържествената сесия се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. „Заразата ни изправи пред множество въпроси, извънредни ситуации, вземане на трудни и непопулярни решения. Тържествената сесия тази година се провежда в отсъствието на гостите от побратимените ни градове, на почетните граждани на Силистра през годините, на представители на образователните и културни институции, на представителите на държавните администрации, на партньорите ни от неправителствения сектор и бизнеса, на широката общественост“, подчерта в словото си председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова.

„На 14 септември всички се обединяваме около личностите, чиито дела са запомнящи се и значими за поколенията. Ние всички възлагаме много надежди на младите хора. Днес награждаваме изявени наши съграждани, защото стореното от тях е с непреходна стойност и обществена значимост в обществено- икономическия, стопанския, социалния живот на града ни. С принос за опазване живота и здравето, правото на труд, спокойствие и образование, култура и спорт в развитието на община Силистра.

Последваха приветствия от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, временния наместник на Доростолска епархия Западно и средноевропейският митрополит Антоний, областния управител Ивелин Статев. Топли думи към силистренци отправиха и евродепутатът Емил Радев, народният представител Александър Сабанов и дарителят проф. д-р Иван Гаврилов.

С решение на местния парламент тази година със званието „Почетен гражданин на Силистра” бе удостоен Явор Георгиев. Той е утвърден стопански ръководител, с постоянен и изключителен принос и заслуги за развитието на град Силистра, община Силистра и Република България, с постижения в областта на стопанския живот, с дългогодишна общественополезна дейност за развитие на общността и дарителство с непреходна стойност и обществена значимост за „Многопрофилна болница за активно лечение – Силистра“ АД и за община Силистра в продължение на години и с особено значима подкрепа по време на извънредното положение.

Осъществените дарения по време на извънредното положение в периода март-април за преодоляване на опасностите от разпространението и за лечение на коронавируса са на стойност над 280 000 лв.

С отличието „За граждански принос“ бяха наградени Свилен Стоянов, Руси Стратиев, Колю Драгнев, Сава Савов, Ангел Емилов за разностранната им дейност в полза на обществото. Удостоени с наградата бе и отборът на ветераните на Плувен клуб „Доростол мастърс“ за постиженията им.

Вяра Марчева Жекова получи наградата „Студент на годината” за отличния си успех в специалността „Педагогика на обучението по български език и английски език“ във Филиал Силистра към Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.