Силистра награди съвременните си будители

С най-новата песен за Силистра – „Пристан“, по текст на силистренския поет Любен Дашев и музика и аранжимент на Владимир /Валди/ Тотев в понеделник вечерта започна проявата по случай Деня на народните будители. Песента изпълни дуо „Вал-Ди“ – Валди Тотев и Дими Димитрова. В навечерието на 1 ноември бяха връчени годишните награди за будителство, учредени през 2014 г. по идея на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов.

С наградата „Будител на съвремието“ за 2018 г. бе отличен проф. д-р Иван Гаврилов. Той благодари в директна телефонна връзка по време на церемонията за високото признание. Наградата бе получена от Тодор Тодоров – „Дарител на 2017 г.“ на Националното сдружение на общините в България и на община Силистра. Двамата дарители изградиха паметна плоча, посветена на Добруджанската епопея и присъединяването на Южна Добруджа към Майка България. На 6 септември двамата дариха на силистренци и гостите на града концерта-спектакъл „Осмото чудо“ на Ансамбъл „Българе“. От името на видния лекар и патриот на Художествената галерия бе дарен портрет на поета революционер Христо Ботев.

Сред наградените бяха още Боряна Кьосева – ръководител на Балет Б2, който наскоро отбеляза с голям концерт своята 20-годишнина и фирма „Елика Елеватор“ като благодеятел на годината, финансирал културни прояви в града. Грамота отива и в САЩ при силистренеца Румен Чернев – автор на книга с разкази, от продажбата на която той съгради кът за четене и отдих в Дунавския парк.

 

Според исторически свидетелства Денят на народните будители за първи път е отбелязан в Силистра през 1941 г., тъй като дотогава Южна Добруджа е под румънска окупация. Публикация във в. „Подем“ от 7 ноември 1941 г. информира, че още на 31 октомври във всички учебни заведения на града има сказки за значението на празника. Учениците гледат представление на пътуващия театър „Нов свят“. На 1 ноември 1941 г. на централния градски площад е отслужен тържествен молебен. Има парад на гарнизона и на ученици, които през този ден дефилират из града със знамена и пеят патриотични песни.

В историята на Силистра са записани много имена на народни будители, сред които се открояват първият светски поет Партений Павлович, Сава Доброплодни, Илия и Рашко Блъскови, Евлампия Стоева и много други.