Силистра отпразнува най-българския празник в новата си история  

Делнично, но и празнично предизборно Силистра отпразнува 79-годишнината от освобождението на града от румънска окупация на 1 октомври 1940 г.

Общинският отдел „Култура“ в партньорство със Студентската учебно-изследователска лаборатория „Културно-историческо наследство“ при силистренския филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ организираха тържеството за всички силистренци и гости на града.

Събитието се проведе пред паметника на Цар Борис Трети Обединител. Личността му обедини в празничния ден всички кандидати за кметове в предстоящите избори, както и тези за общински съветници. Стройните редици на официалните представители на държавната и местна власти, на партиите, на институциите от сферата на културата, общински служители, ученически патриотични групи изпълниха пространството около паметника, а Духовият оркестър осигури тържествения музикален фон на празника.

Кандидат кметът на коалиция „Алтернативата на гражданите“ Димитър Трендафилов и кандидати за общински съветници също поднесоха цветя на признателност пред паметника на Борис Трети.

Колорит на инициативата създадоха почетните караули на учениците от „Патриотичен клуб ВДРО“ с ръководител Николай Тодоров от Строителната гимназия „Пеньо Пенев“, облечени в униформи и с бойно снаряжение, каквито са използвани по време на освободителните борби на Вътрешната добруджанска революционна организация.

Венци и цветя бяха поднесени и на паметната плоча, посветена на 100-годишнината на Добруджанската епопея.

След идването на Българската армия в Силистра е имало тридневни тържества. Според исторически свидетелства четири години след освобождението на Силистра през 1940 г. тя е обявена от Министерския съвет за град-образец в България.

На 7 септември 1940 г. в Крайова се увенчават с успех всички усилия на българската дипломация за мирно възвръщане на Южна Добруджа към Отечеството. Със „Заповедъ по Българската войска“ подписана лично от Цар Борис Трети супохътните сили на частите от Трета армия с командир генерал-майор Георги Попов на 21 септември започват поетапното навлизане в Южна Добруджа, която е разделена на 4 зони. На 1 октомври тези части влизат в Силистра към 15,00 ч.