Силистра продължава с участието в проекта „Успех“

Габриела МИТКОВА, началник на РИО-Силистра

И през тази учебна година продължава успешното участие на област Силистра в големия национален проект на Министерството на образованието, младежта и науката с емблематичното име «Успех» – съкращение от «Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти». Проектът се осъществява с финансовата подкрепа Оперативна програма «Ра

Габриела МИТКОВА, началник на РИО-Силистра

И през тази учебна година продължава успешното участие на област Силистра в големия национален проект на Министерството на образованието, младежта и науката с емблематичното име «Успех»  – съкращение от «Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти». Проектът се осъществява с финансовата подкрепа Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси» 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
Двадесет училища от областта зявиха участие в проекта чрез 206 извънкласни форми за 2305 ученици от І до ХІІ клас. Този брой включени ученици представлява 44 % от учениците в двадесетте училища. Привлечените средства за обезпечаване на извънкласните форми са в размер на близо половин милион (495 575, 00 лв.) Най – много групи са разкрити в ОУ „О. Паисий” – Силистра и ОУ „Ив. Вазов” – Силистра – по 27 форми.
Извънкласните дейности можеха да бъдат избирани измежду 12 тематични направления, които не дублират изучаваното в училище в задължителната подготовка. Най – масово е предпочитано направлението „Здравословен начин на живот” (35 форми в 17 училища с 410 участника), а след него направлението „Културни компетентности” (26 форми в 15 училища с 302 участника).
Останалите направления са „Природоматематически науки”, „Хуманитарни науки”, „Здравно образование”, „Комуникативни умения на роден език”, „Комуникативни умения на чужд език”, „Математическа грамотност и базови познания в областта на науките и технологиите”, „Умения за самостоятелно учене и събиране на информация”, „Граждански компетентности”, „Предприемачество”, „Дигитални компетентности”.
От 16 до 18 ноември в Пловдив учители от пет училища от областта представиха своите клубове на национална конференция по проекта. Христо Христов от ПГСУАУ „Ат. Буров”, Силистра представи дейността на театралното студио „Питър Пан”. Мюрхадиие Мехмедалии от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, с. Черник разказа за изследователските дейности на учениците от клуб „История на моето родно село”.  Неделчо Жейнов, преподавател по философия в ЕГ „П. Яворов”, Силистра представи интересен поглед към здравословния начин на живот като начин на мислене и на умение за качествен живот с темата „Антираковите програми, като проект за атлетичен живот”.
Марияна Станчева Гагова и Галя Станчева Стоянова, ОУ „О. Паисий“, Силистра представиха клуба по гражданско образование на третокласниците „Можем и ние”. На същия форум директорът на ПГМТ „Вл .Комаров”, Силистра Петранка Георгиева представи и цялостната дейност на гимназията по проекта.

20 thoughts on “Силистра продължава с участието в проекта „Успех“

 1. И каква е ролята на Габриела Миткова, в този проект? Тя в момента подготвя конкурсите за новата подмяна на училищни директори „Одобрени от ГЕРБ“,както при предния конкурс.Виж за проектите, разработени от училищата-БРАВО!

  Палец нагоре 17 Палец надолу 2

  1. Тази ****************. Позор,че на това място трябва да е достоен човек,който да предизвиква уважение към учителите и училището изобщо.

   Палец нагоре 11 Палец надолу 0

  2. Много кръжоци,голям „Успех“, а учениците все по-нагли и неграмотни….Безумно харчене на многоооооо пари за глупости.

   Палец нагоре 13 Палец надолу 1

 2. До органите на реда. Започнаха кражбите на коледната украса.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 3

 3. Тел за органите на реда е 166, 112.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Те телефоните са ясни. Органите ги няма.

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 5. Като ги няма, ползвай твоя. Ще свърши по-голяма работа. Белким ги отучиш да крадат.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 6. ДОКОГА ЩЕ ЗАНИМАВАТЕ ХОРАТА С ИЗМИСЛЕНИ ПРОЯВИ, ЗАЩО НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА БЕДНОТИЯТА И МИЗЕРИЯТА В КОЯТО СА ИЗПАДНАЛИ ГРАЖДАНИТЕ НА СИЛИСТРА. ИДВАТ ПРАЗНИЦИ, А ХОРАТА НЯМАТ, КАКВО ДА СЛОЖАТ НА МАСАТА И ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКИТЕ. КАКВО НИ ИНТЕРЕСУВА ОБЩИНАТА И ДЕЙНОСТИ, ЧРЕЗ КОИТО САМО НИ ЗАМАЗВАТ ОЧИТЕ, ДОКАТО ВЛАСТИМАЩИТЕ ОБИРАТ ГОЛЕМИТЕ ПАРИ.

  Палец нагоре 10 Палец надолу 2

  1. Това не е измислена проява, а начин да се ангажират децата с нещо смислено в свободното си време, нещо по-различно от чалга и наркотици. Вече държавата не отпуска пари за т. н. кръжоци преди 1989 г. По-добре ли е учениците да се мотаят по улиците.
   И това не е дейност на Общината, а на учителите в училищата.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 3

   1. г-жо това е вярно, но лично аз имам информация, че тези проекти не се осъществяват и реално тези клубове, за които се говори НЕ съществуват! Просто лъжи, които ПП Герб – Силистра се опитва да замаже с лъжите, че децата се развиват по този проект, които НЕ съществува!!!

    Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 7. Честит втори сняг. Да пребъде общинското ръководство, за да ни научи да ходим по непочистени улици.

  Палец нагоре 9 Палец надолу 0

  1. И в снежно време -пълен провал на общината и на управниците от герб.
   Освен самочувствие на макс нищо друго нямат.-нито мислят,нито слушат можещите,нито забелязват нещо около себе си. И уж ги боли за хората

   Палец нагоре 9 Палец надолу 0

 8. Какъв успех за този „Успех“, невероятно, какви висоти, уникално, все така напред и нагоре. Нямам търпение да започне и „Парада на изкуствата“, е това нещо ще е свръхестествено преживяване за жителите на града, остана само да плеснем с ръце и да се прегърнем.

  Палец нагоре 6 Палец надолу 0

  1. „Хората се слисали, те се белисали“, както се казва в една българска поговорка,родена сякаш специално за общинарите на Силистра от герб.

   Палец нагоре 6 Палец надолу 0

 9. „Община Силистра плати луксозно погребение на съпругата на инспектор в Сметната палата, която не само не била социално слаба, а дори началник на дирекция в министерство.
  А като отплата за този жест, одитът от проверката беше приключен, без в него да са отбелязани макар и минимални нарушения в харченето на общинските финанси.
  Такива нарушения обаче се оказва има – в разходването на такса „Битови отпадъци“- ТОВА Е ЕДНО ОТ МНОГОТО СКАНДАЛНИ НАРУШЕНИЯ НА НОВИЯ ЕКИП В ОБЩИНА СИЛИСТРА ОТ ГЕРБ! Това е от днешния в.168 часа.

  Палец нагоре 9 Палец надолу 1

  1. Ама как така? Много бързо започнаха тия да влизат в стъпките на лошите предишни управници….а щяха да са по-различни

   Палец нагоре 4 Палец надолу 0

  2. Къде си, Миро Калинов???? Дай отчет, неграмотнико!!!!

   Палец нагоре 9 Палец надолу 0

 10. Прокуратурата се е на ход и тече разследване за да се уточни търговия с влияние ли е случая или конфликт на интереси. Чакаме резултат, който ще бъде коментиран в парламентарната комисия за конфликт на интереси. Започва да се вмирисва …има теч на информация … и още нещо.

  Палец нагоре 5 Палец надолу 0

 11. Е това сега е лъжа! Този проект не продължава, тъй като нсички училища спират да го изпълняват и изобщо не го подкрепят! Щом той не функционира в нито едно силистренско училище, то този проек не съществува в област Силистра! СПРЕТЕ ЛЪЖИТЕ!!!! Поне лъжете тези, които нямат достатъчно инфо!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.