Силистра се докосна до съдбата на спасените български евреи

Документалната фотоизложба „1943. Преследване и защита. Съдбата на българските евреи”, предоставена от Държавна агенция „Архиви”, представя силистренският отдел „Държавен архив“. Изложбата е по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи от концлагерите на смъртта и разказва за историите на българските „праведници на народите” на държавата Израел, обявени от института за Холокоста „Яд Вашем“ заради изключителния си принос за запазване на живота на свои съграждани-евреи през Втората световна война.

Непоказвани досега документи, снимки, писма разкриват лицата на непознатите спасители и разказват историите на непопулярните обикновени хора, участвали в спасяването на българските евреи. Главната цел на фотоизложбата е именно да се заговори за тях, като се покажат малките на пръв поглед усилия, които тези хора са направили, но с които са рискували живота си и собственото си удобство в онези времена, за да помогнат на сънародниците си от еврейски произход, заяви при откриването директорът на силистренския архив Юлия Кюшелиева.

Изложбата бе посветена и на Международния ден на архивите – 9 юни. На тази дата през 1948 г. е основан Международния съвет на архивите към ЮНЕСКО, а от 2007 г. денят е обявен за професионален празник.

По този повод бяха отличени с грамоти за най-активен читател Наталия Симеонова от Регионалния музей в Силистра и за дарител Мариана Илева, дъщеря на един от известните в Силистра художници Ильо Станчев, дарила част от архива на баща си.

1 thought on “Силистра се докосна до съдбата на спасените български евреи

  1. Браво Юлия.
    Браво и на хората, с които работиш, които ръководиш.
    Вие сте неуморни.
    Браво…

    Палец нагоре 2 Палец надолу 1

Comments are closed.